Reuters
StoryEditor

Tiger na Bahamách. Skúša návrat

30.11.2017, 23:00
Najlepší hráč sveta slávu nezvládol. S aktívnou kariérou musel skončiť pre bolesti chrbta.

Praha – Najslávnejší golfista planéty hľadá možnosť súťažného comebacku. Konečne ma nebolí chrbát, raduje sa Tiger Woods. Problémy pritom boli obrovské: „Priatelia sa ma pýtali, prečo nejdem na večeru. A ja som im odpovedal, že nemôžem. Jednoducho nemôžem sedieť.“ Takéto časy sa zdajú byť preč a súperi priznávajú, že Tiger vyzerá dobre.

Slávu nezvládol

Prostredím pre návrat legendy má byť blankytné more, belostný piesok, hojdavé karibské rytmy – a občas nejaký hurikán. Tiger Woods vďaka golfu zažil neskonalú slávu, zarobil obrovské imanie, lenže potom všetko rozfúkal cyklón nevery, drog či alkoholu. Rozpadalo sa jeho renomé i telo, v apríli musel na štvrtú operáciu chrbta za posledné tri roky.

Ale teraz je späť. Na Bahamách. Od včera súťaží na turnaji, ktorý sám spoluorganizuje – a ktorý nesie príznačný názov Svetová výzva pre hrdinu. Pre 41-ročnú golfovú legendu sú veci a výzvy dané jasne. Extrémnymi variantmi je návrat kráľa, alebo ďalší zo série prepadákov, ktoré periodicky sa vracajúceho Woodsa deptali v poslednom čase.


Za úvahu stojí, ako by (ne)bral variant „niečo medzi“, teda že by niekdajší dominátor patril v golfovom poli k lepšiemu priemeru. Bahamy všeličo naznačia.
Pre samotného Woodsa je priorita zrejmá. „Je úžasné, že po rokoch konečne necítim bolesť v bedrách. Tak dlho som s ňou bojoval,“ zdôraznil, že sa jeho chrbát dostáva do poriadku. „A kým ma nebolí, je mi fuk, či môj švih bude vyzerať klasicky, rytmicky alebo napríklad neortodoxne.“

Samé veľké mená

Na Hero World Challenge sa predstaví len osemnásť golfistov a napospol ide o veľké mená na čele s aktuálnymi svetovými lídrami Dustinom Johnsonom, Jordanom Spiethom a Justinom Thomasom – z elitnej desiatky chýbajú len dvaja hráči. Je to svojský, napriek tomu ostrý turnaj. „A ja som poriadne nehral už dva roky,“ vraví.
Pokorné slová od muža, ktorý mával až diabolský imidž. Naposledy tento rok v máji, keď ho polícia našla spiaceho v aute, v tele s poriadnym „koktailom“ práškov. Sám Woods je aj preto zvedavý, nakoľko mu (ne)naskočia inštinkty na greene.

Zato okolie mu verí viac než predtým. „Tiger určite vyhrá nejaký veľký turnaj. A má na to, aby ovládol aj major,“ povedal jeho bývalý tréner Hank Haney. „To, čo som videl, na mňa urobilo dojem,“ povedal Patrick Reed, americký víťaz piatich turnajov PGA po spoločných chvíľach v príprave. „Nemusí nikomu nič dokazovať, ale aj my všetci chceme, aby bol zase späť. Pokiaľ zostane zdravý, neprekvapilo by ma, keby zároveň začal aj víťaziť.“

Naposledy Woods oslavoval na turnaji v roku 2013. Pozitívne pre neho je, že golfisti nepodliehajú veku toľko ako iní. „Aj štyridsiatnik môže víťaziť, to je fakt. Ak sme to zvládli ja, Phil Mickelson a ďalší, nie je dôvod, prečo by to nedokázal Tiger. Patrí medzi najlepších,“ hovorí jeho slávny rival Ernie Els (48).

Woodsov začarovaný kruh „príprava – neslávny návrat – škandál – príprava“ trvá príliš dlho. Ktovie, na koľko ďalších pokusov má silu a chuť. Isté je, že do toho na Bahamách vstúpi ako 1 193. hráč sveta. Ako padlý šampión, ktorý je pripravený povstať, keď bolesť konečne ustúpila. Len nezakopnúť; málokto má s pádmi viac skúseností.

01 - Modified: 2023-11-30 15:03:40 - Feat.: - Title: Ikonický Woods je späť: Tiger je žijúca legenda a absolútny fenomén. Pre golf je to sviatok, teší experta 02 - Modified: 2023-11-13 10:58:47 - Feat.: - Title: Toto je jeden z najnebezpečnejších športov na svete. Hráči pri ňom bez chráničov chytajú puk letiaci až 300 kilometrovou rýchlosťou 03 - Modified: 2023-09-07 22:09:06 - Feat.: - Title: Keď k nám zavíta CR7. Miliardár, hrajúca legenda i tvár globálneho športového priemyslu. Aj to je Ronaldo 04 - Modified: 2023-04-11 06:40:00 - Feat.: - Title: Golf v Spojených štátoch stráca na obľube, zatvárajú sa stovky ihrísk 05 - Modified: 2023-02-10 20:24:28 - Feat.: - Title: Tiger Woods oznámil návrat na golfové trávniky. Po siedmich mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 21:22