TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slovenské florbalistky porazili Nemky a sú v najlepšej osmičke, čakajú ich Fínky

05.12.2017, 18:25
Autor:
TASRTASR
Už teraz je jasné, že Slovenky minimálne vyrovnajú historicky najlepšie umiestenie na svetovom šampionáte.

Slovenské florbalové reprezentantky postúpili na MS v Bratislave medzi najlepšiu osmičku. V utorkovom súboji play off o štvrťfinále zdolali v Aréne Ondreja Nepelu Nemky presvedčivo 7:3.

Zverenky trénera Michala Jedličku zaznamenali úspech aj vo svojom štvrtom vystúpení na šampionáte. Po tom, čo vyhrali základnú C-skupinu s plným počtom šiestich bodov, herne dominovali aj v dueli so štvrtým tímom B-skupiny. Nemky síce dokázali vyrovnať z 0:2 na 2:2, v druhej tretine však tím z usporiadateľskej krajiny zrýchlil hru, odskočil súperovi na rozdiel troch gólov a potom už pohodlne kontroloval vývoj stretnutia. Hetrikom sa na triumfe SR podieľala kapitánka Lucia Košturiaková.

Už teraz je jasné, že Slovenky minimálne vyrovnajú historicky najlepšie umiestenie na MS, ktorým bola ôsma priečka z roku 2015. Vo štvrťfinále narazia vo štvrtok o 17.00 h proti veľkým favoritkám a ašpirantkám na zlato Fínkam. Nemky čaká iba boj o 9.-12. miesto.

MS vo florbale žien v Bratislave
play off o štvrťfinále:

Nemecko - Slovensko 3:7 (1:2, 1:3, 1:2)

Góly: 9. Schimanská (Baumgartenová), 26. Neumannová (Baumgartenová), 58. Neumannová (Baumgartenová) – 3. Ferenčíková (P. Hudáková), 8. Košturiaková (Hudáková), 27. Košturiaková (Ferenčíková), 36. Šponiarová (P. Hudáková), 40. Klapitová (Šidlová), 46. Košturiaková (P. Hudáková), 60. Cupráková (Trošková). Rozhodovali: Kirjonen, Sirkka (obaja Fín.), vylúčené: 1:1, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2031 divákov.

Nemecko: Brünnová – Timmelová, Pradelová, Holstová, Beppler-Altová, Mena Königová, Schulzová, Jensenová - Baumgartenová, Neumannová, Schimanská – Bestová, Kleerbaumová, Kuhlmannová - Mietzová, Entelmannová, Weikumová - Brökerová, Grünewaldová

SR: Krištofová - Ďuríková, Šponiarová, Šidlová, Klapitová, Kocurová, Bobotová - Ferenčíková, Košturiaková, P. Hudáková - K. Hudáková, Trošková, Kvasková - Cupráková, Robová, Dzurinová - Boľová, Grossová, Pintérová

Slovenky od úvodu diktovali tempo hry a po góloch najskúsenejších hráčok Ferenčíkovej a Košturiakovej viedli už v 8. minúte 2:0. Nemky to však nezrazilo do kolien, naopak agresívnou hrou a zhustenou obranou začali domáce hráčky umne vytláčať do rohov a sami nebezpečne hrozili z brejkov. Najprv znížila skóre Schimanská a potom brankárka Krištofová predviedla sériu zázračných zákrokov pri šanci Kleerbaumovej.
V 26. min. vyšla Nemkám rýchla kontra, na konci ktorej Neumannová vyrovnala na 2:2. Darmo domáce družstvo reklamovalo, že akcii predchádzal faul na Ďuríkovú, ktorá sa v bolestiach zvíjala na hracej ploche, gól platil. Odpoveď Sloveniek bola však rýchla, presilovku využila kapitánka Košturiaková a vrátila svojmu tímu vedenie. Do slovenských radov tým opäť vliala pokoj. Zverenky Michala Jedličku dokázali v ďalších minútach lepšie kombinovať a najmä rýchlejšie prechádzať do útoku, čo sa prejavilo aj na skóre. Na 4:2 zvýšila Šponiarová a piaty zásah pridala z dorážky Klapitová.

V tretej tretine Slovenky s prehľadom kontrolovali vývoj. V 46. min. zvýšila na 6:2 Košturiaková, ktorá tak skompletizovala svoj hetrik. Nemky si päť minút pred koncom zobrali oddychový čas, ale viac ako k zníženiu na konečných 3:6 im to nepomohlo. Naopak, záverečnú bodku za stretnutím dala gólom do prázdnej bránky Cupráková.

hlasy:
Michal Jedlička, tréner SR: "Možno som čakal, že to bude pre nás trochu ľahší zápas. Vstúpili sme doň dobre, boli sme často na loptičke, vypracovali si dosť šancí, ale v prvej tretine sme nedali toľko gólov, aby sme súperovi odskočili a dohrali to pokojne. Dostali sme druhý smoliarsky gól pri zranení Ďuríkovej, po ňom sme museli zostavu zmeniť a hrať na dve päťky, aby sme odpor Nemiek zlomili. V tretej tretine sme už kontrolovali hru. Výborne nám zachytala brankárka, zaslúži si absolutórium. Čo sa týka zranenia Betky Ďuríkovej, zápas dohrala a vyzerá, že to s kolenom bude v poriadku."

Lucia Košturiaková, kapitánka SR a autorka hetriku: "Postup nás veľmi teší. Samozrejme, trochu sme s tým aj počítali, takže radosť je zastretá naším výkonom. Nehrali sme tak dobre, ako sme očakávali. Pokiaľ budeme hrať takto, tak nás Fínsko roznesie. Na druhej strane, bol to kľúčový zápas a mne osobne spadol veľký kameň zo srdca. Bola som zo zápasu nervózna a nebola taká optimistická ako väčšina tímu. Cítili sme, že sme jednoznačne lepšie, aj za stavu 2:2 sme si verili. Náš výkon bol poznamenaný aj tvrdou hrou súperiek. Zranenie Betky Ďuríkovej bola pre nás studená sprcha, ale hodili sme to rýchlo za hlavu. Viac ako hetrik ma teší výhra, body sú prácou celej päťky."

Michaela Šponiarová, autorka štvrtého gólu SR: "Musím pochváliť našu brankárku za super výkon. Trochu som sklamaná z našej lajny, hrali sme zbrklo. Mohli sme to vzhľadom na našu kvalitu lepšie potočiť. Je ešte na čom popracovať."

Karolína Krištofová, brankárka SR: "Prvé dve tretiny sa nič zvláštne nedialo pred mojou bránkou, bola som aj nervózna. V tretej tretine som už bola viac v pohode a tak to aj vyzeralo, som rada, že som podržala tím. Najťažšie boli dva zákroky v tretej tretiny, keď bola súperka sama na strede, spravila som rýchly presun a chytila to. Bol to úžasný pocit, keď fanúšikovia skandovali moje meno. Ešte som to nezažila."

01 - Modified: 2024-02-21 15:16:22 - Feat.: - Title: Ponuky dostával od klubov už dva roky. Výnimočný slovenský hráč prestúpi do najlepšej ligy sveta 02 - Modified: 2023-12-10 07:46:43 - Feat.: - Title: Slovenké florbalistky skončili na MS piate, vybojovali si miestenku na Svetové hry 03 - Modified: 2022-11-13 10:40:14 - Feat.: - Title: Slovenskí florbalisti hladko zdolali Nórsko a vyrovnali svoje najlepšie umiestnenie na MS 04 - Modified: 2022-11-10 15:04:05 - Feat.: - Title: Náš florbalový reprezentant: Česi si nepripúšťajú, že by s nami mohli prehrať. Brali by to ako veľkú potupu 05 - Modified: 2022-11-06 18:50:41 - Feat.: - Title: Úspech pre našich florbalistov. Na šampionáte otočili zápas s Nórskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:01