StoryEditor

Hossa najväčším prípadom arbitráže

12.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Iba 11 hokejistov využilo možnosť arbitrážneho konania do stredajšej nočnej uzávierky a najväčším prípadom je Slovák Marián Hossa. Na arbitráži sa rozhoduje o platoch hokejistov, ktorí síce dostali kvalifikované ponuky na nový kontrakt, ale nesúhlasia s nimi a chcú vyšší plat.

Iba 11 hokejistov využilo možnosť arbitrážneho konania do stredajšej nočnej uzávierky a najväčším prípadom je Slovák Marián Hossa. Na arbitráži sa rozhoduje o platoch hokejistov, ktorí síce dostali kvalifikované ponuky na nový kontrakt, ale nesúhlasia s nimi a chcú vyšší plat. Teraz však môžu aj ich zamestnávatelia po predložení základného návrhu (uzávierky boli 31. júla) posunúť prípad na súd a žiadať, aby rozhodol o nižšom príjme ako je základ, lebo hráč už nemá patričnú výkonnosť. Konania arbitráže sa začnú 22. augusta.
Prípad Mariána Hossu je najvýraznejší nielen pre jeho hviezdny štatút. Zámorské médiá sa predbiehajú v analýzach, z ktorých slovenský hokejista i jeho agent vyznievajú neskromne až nesúdne. Sám Hossa na domácej mediálnej scéne prezentoval svoju predstavu o ročnej gáži šesť mil. USD, podľa americkej televízie Foxsports chce od vedenia Ottawy ešte o jeden viac: "Senátori mu údajne ponúkli za tri roky 11 miliónov, ale on sa evidentne snaží o obchod, aký Calgary uzavreli s Jaromom Iginlom, teda trojročnú zmluvu za 27 miliónov. Hossa je lídrom produktivity Ottawy a jeho ofenzívne parametre nie sú od Iginlu priveľmi vzdialené. No do kategórie tohto druhu kontraktu nespadajú len body, ale aj elitné vlastnosti kapitána, húževnatosť a vodcovstvo, teda dve črty, ktorých nedostatok kritici Hossovi vyčítajú. On a jeho agent sú mimo, keď svoj prípad porovnávajú s Iginlom," píše sa v značne kritickom článku. Jeho autor k tomu pridáva množstvo ocenení Kanaďana, ktorý sa ako prvý černoch stal držiteľom Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča NHL. Navyše bol členom víťazného mužstva na poslednej zimnej olympiáde a Svetovom pohári. K tomu neponúka žiadne, aspoň približne významné trofeje Hossu. Slovákovi tak podľa amerických médií hrozí, že na arbitráži pohorí ako fakľa a stane sa historicky prvým hráčom NHL, ktorý vysúdi výrazne menej ako žiada. Ako pripomína USA Today, komisia rozhoduje na základe porovnaní a v tomto smere nastala od 1. augusta unikátna a bezprecedentná devalvácia platov. Hossovi predpovedajú maximálnu ročnú gážu 3,9 mil. USD

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 11:24