StoryEditor

Motiváciou medaila zo Šanghaja

12.05.2005, 00:00

Máte iba 23 rokov a už ste získali zlato na ME v Brašove. Máte ešte čo zlepšovať?
-- Určite áno, lebo stále sa dá zdokonaľovať. Napríklad oproti vlaňajšku, keď som získal na európskom šampionáte striebro, som popracoval na rukách a iných partiách. Navyše v kategórii do 65 kilogramov nebudem chcieť byť stále, takže som iba na začiatku kariéry.
V Rumunsku ste cez víkend zvíťazili presvedčivo, verili ste, že vás nikto neohrozí?
-- Vždy o sebe pochybujem a spravidla až potom sa upokojím, keď vidím súperov pred súťažou a môžem sa porovnávať. V Brašove mi mnohí známi hovorili, že titul by mi nemal ujsť, ale aj tak som do poslednej chvíle pred vyhlasovaním tŕpol, či to tak bude. Záleží na maličkostiach a niekedy sú rozhodcovia nevyspytateľní. Dali ma však -- ako som sa dozvedel dodatočne -- všetci na prvé miesto.
Pred pretekmi ste mali problémy pri vážení, v čom spočívali?
-- Nuž, naša váha a rumunská ukazovali rozdielne hodnoty, takže na poslednú chvíľu som musel ešte pár deka zhodiť, aby som sa zmestil do limitu.
Tréner Milan Čížek hovorí, že máte výbornú symetriu svalstva. Okrem toho pôsobíte mohutne. To bola vaša hlavná zbraň?
-- To neviem posúdiť, ale snažím sa zaujať rozhodcov všetkými partiami. Myslím si, že prestávka, ktorú som mal od minulých majstrovstiev Európy, mi pomohla. Telo si oddýchlo, zregenerovalo sa, ľahšie prijímalo podnety v príprave a diétu. Mal som naozaj kvalitne pripravené svalstvo.
Súťažilo sa už podľa nových pravidiel, ako ste sa s tým vyrovnali?
-- Predtým sa body získané zo semifinále prenášali do finále a voľná zostava sa nebodovala. Prvý raz však po prvej časti piati najlepší vo finále začínali od nuly, takže si to vyžadovalo maximálne nasadenie v oboch častiach súťaže. Bodovanie voľnej zostavy vnímam ako plus, lebo v nej môžem ukázať svoje prednosti.
V jeseni budú MS v Šanghaji, chystáte sa štartovať i tam?
-- To všetko sa ešte len ukáže, ale mienim pokračovať v príprave a vybojovať si miestenku. Pravda, najprv musím dokončiť školu, čakajú ma štátnice na univerzite v Košiciach. Verím, že úspešne zvládnem aj tento schodík, aby som sa potom naplno vrhol na kulturistiku. Tam mám tiež obrovskú motiváciu, veď z majstrovstiev sveta seniorov ešte nemám žiadnu medailu. Pred dvoma rokmi mi v Bombaji tesne unikla, keď som bol štvrtý.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:50