StoryEditor

Slováci pred odvetou myslia na odplatu

15.11.2005, 23:00
Starý kontinent dnes spozná mená posledných troch zástupcov, ktorí budú reprezentovať Európu na budúcoročných majstrovstvách sveta v Nemecku. Po barážových odvetách Turecko -- Švajčiarsko (prvý zápas 0:2), Česko -- Nórsko (1:0) a Slovensko -- Španielsko (1:5) sa tak skompletizuje štrnástka európskych účastníkov. Okrem usporiadateľskej krajiny majú už dávnejšie účasť na MS istú Holandsko, Ukrajina, Portugalsko, Taliansko, Anglicko, Poľsko, Chorvátsko, Švédsko, Srbsko a Čierna Hora a Francúzsko.

Starý kontinent dnes spozná mená posledných troch zástupcov, ktorí budú reprezentovať Európu na budúcoročných majstrovstvách sveta v Nemecku. Po barážových odvetách Turecko - Švajčiarsko (prvý zápas 0:2), Česko - Nórsko (1:0) a Slovensko - Španielsko (1:5) sa tak skompletizuje štrnástka európskych účastníkov. Okrem usporiadateľskej krajiny majú už dávnejšie účasť na MS istú Holandsko, Ukrajina, Portugalsko, Taliansko, Anglicko, Poľsko, Chorvátsko, Švédsko, Srbsko a Čierna Hora a Francúzsko.
Myslia na odplatu
Zo šestice barážových mužstiev sa postupové brehy po sobotňajších zápasoch najviac vzdialili reprezentantom Slovenska. Zverenci trénera Dušana Galisa nezvládli stretnutie v Madride a pred dnešnou odvetou na Tehelnom poli (20.15) majú už len teoretickú šancu. Na postup do Nemecka by potrebovali minimálne štvorgólové víťazstvo nad Španielskom, čo sa pri kvalitách oboch mužstiev rovná futbalovému zázraku. Napriek tomu sa chcú galisovci rozlúčiť so svojimi fanúšikmi so vztýčenými hlavami. Majú za sebou najúspešnejší kvalifikačný cyklus od vzniku samostatného Slovenska, takže uznanie fanúšikov si rozhodne zaslúžia. "Musíme sa pokúsiť súperovi odplatiť prehru z Madridu. Určite nastúpime na zápas vyhecovaní, veď hráme o svoju česť a súperovi máme čo vracať. Šanca na postup je veľmi malá, ale musíme o ňu zabojovať. Máme na to ešte 90 minút," povedal pred zápasom obranca CSKA Sofia Radoslav Zábavník. Domáci tím nebude z lavičky koučovať tréner Dušan Galis, ktorý dostal od FIFA za vylúčenie v úvodnom zápase jednozápasový dištanc. Červená karta nepustí na bratislavský trávnik ani obrancu Mariána Hada a vykartičkovaný je aj kapitán Miroslav Karhan. V základnej zostave tak s najväčšou pravdepodobnosťou dostane priestor obranca Artmedie Ján Ďurica a už v základnej zostave nastúpi útočník FC Midlesbrough Szilárd Németh. "Po takej prehre je skutočne náročné myslieť na postup. Nádej však žije, urobíme pre to všetko," povedal strelec jediného slovenského gólu na španielskej pôde. Smutný hrdina prvého zápasu Roman Kratochvíl tiež myslí na odplatu. "Počas dvoch kvalifikačných rokov sme tvrdo pracovali. Bola by škoda, keby sa na to zásluhou baráže zabudlo. Chceme sa rozlúčiť víťazstvom," povedal obranca, ktorého ruka v šestnástke po nešťastnom sklze bola najzlomovejším a najdiskutovanejším okamihom úvodného duelu. Znamenala nielen tretí gól v našej sieti, ale aj vylúčenie obrancu Hada.
Potvrdiť víťazstvo
K niekoľkým zmenám v základnej zostave určite siahne aj tréner španielskeho výberu Luis Aragones. Pre žlté karty nemôže počítať s Albeldom a menšie zranenia majú Luís García, Raúl a Xavi. "Na zápas sa musíme mimoriadne dobre pripraviť. Lebo toto stretnutie je pre španielsku reprezentáciu mimoriadne dôležité. Preto všetci veríme, že v stredu budeme hrať s chuťou a veľkým odhodlaním," povedal obranca FC Barcelony Carles Puyol. "Výsledok, ktorý sme dosiahli v prvom stretnutí v Madride, nás síce postavil do veľmi výhodného svetla, dal nám veľkú šancu na postup na majstrovstvá sveta, ale ešte to nie je rozhodnuté. Baráž sa hrá na dva zápasy. Preto v súboji so Slovákmi musíme čo najdlhšie držať loptu. Musíme hrať svoju hru a aj v Bratislave musíme potvrdiť ten výsledok, ktorý sme dosiahli v Madride, respektíve musíme dosiahnuť čo najlepší výsledok," dodal Puyol.
Stretnutie na Tehelnom poli bude v priamom prenose vysielať televízia Markíza, pričom komentátorom zápasu bude rovnako ako v poslednom stretnutí kvalifikačnej skupiny s Ruskom legendárny Karol Polák. Zápas sa bude hrať pod vedením nemeckej rozhodcovskej trojice Markus Merk - Christian Schräer a Jan-Hendrik Salver.

BARÁŽ O POSTUP NA MS
Dnešné odvety:
Turecko - Švajčiarsko (20.15, prvý zápas 0:2), ČR - Nórsko (20.15, prvý zápas 1:0), SLOVENSKO - Španielsko (20.15, prvý zápas 1:5)
Predpokladané zostavy
SR:
Čontofalský - Zabavník, Škrteľ, Ďurica, Kratochvíl - Hlinka, Valachovič, Hodúr, Greško - Németh - Vittek
Španielsko: Casillas - Salgado, Puyol, Pablo, Lopéz - Luis Garcia, Xabi Alonso, Xavi Hernández, Vicente (Reyes) - Raúl, Torres

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 11:47