StoryEditor

Potvrdené -- Beck dopoval

31.01.2006, 23:00
Slovenský tenista Karol Beck mal minulý rok pozitívny dopingový nález a v týchto dňoch čaká na verdikt Medzinárodnej tenisovej federácie, ktorá rozhodne o výške jeho trestu.

Slovenský tenista Karol Beck mal minulý rok pozitívny dopingový nález a v týchto dňoch čaká na verdikt Medzinárodnej tenisovej federácie, ktorá rozhodne o výške jeho trestu. Informácia o dopingovej kauze zvolenského rodáka, ktorá už takmer dva mesiace rezonuje vo všetkých médiách, včera po prvý raz oficiálne zaznela z úst predstaviteľov Slovenského tenisového zväzu. "Počas finále Davisovho pohára platila prezumpcia neviny, keďže boli známe len výsledky A-vzorky. Vtedy sme o tom informovať nemohli. Právo na to mali len tri strany: Medzinárodná tenisová federácia, Svetová antidopingová agentúra WADA a samotný hráč. Pred ôsmimi dňami absolvoval Karol v Londýne vypočutie pred antidopingovým tribunálom. Mal možnosť vysvetliť, ako sa zakázaná látka dostala do jeho tela. Ak to vysvetlil dostatočne, môže ho federácia omilostiť. Ak nie, počká si na výšku trestu, ktorý mu uloží tenisová federácia," povedal na včerajšej tlačovej konferencii generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Podľa neoficiálnych informácií Beckova výpoveď tribunál nepresvedčila a tak daviscupový reprezentant si s najväčšou pravdepodobnosťou na turnajoch dva roky nezahrá. V prípade ďalšieho užitia nedovolených látok by to už znamenalo doživotný dištanc.
Beck sa podľa slov Mošku stále cíti nevinný. "Tvrdí, že zakázanú látku vedome nezobral." Slovenský tenista sa od decembra médiám skôr vyhýbal, no aj pri strohých odpovediach vedomé užívanie dopingu popieral. Ešte koncom minulého roka sa v súvislosti s touto aférou spomínala marihuana, no posledné neoverené správy českého denníka Blesk hovorili skôr o anabolikách.
Beck svojou neúčasťou vo finálovom zápase Davisovho pohára s Chorvátskom (2:3) prakticky pochoval nádeje slovenského tímu na historický triumf, keďže nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř nenašiel za Zvolenčana adekvátnu náhradu. Nerozohraný Karol Kučera a menej skúsený Michal Mertiňák vo dvojhrách proti Ivanovi Ljubičičovi a Mariovi Ančičovi nemali šancu. Navyše Beck mal v Davisovom pohári za sebou fantastickú sezónu, v ktorej dokázal zdolať Argentínčana Guilerma Coriu, Španiela Feliciana Lopeza a z víťazstva sa tešil aj v troch štvorhrových vystúpeniach. Momentálne nefiguruje v Mečířovej nominácii na zápas 1. kola proti Čile nielen pre dopingovú aféru, ale aj pre údajnú zlomeninu nohy.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 03:46