StoryEditor

Horúce peklo Hrbatého rajom

22.01.2006, 23:00

Po včerajšej prehre Daniely Hantuchovej s Ruskou Mariou Šarapovovou mal slovenský tenis v dnešných nočných zápasoch Australian Open v hre už len posledného zástupcu v dvojhrovom pavúku -- Dominika Hrbatého. Slovenská daviscupová jednotka sa v boji o postup do štvrťfinále stretla s Rusom Nikolajom Davydenkom, ktorý v troch doterajších vzájomných zápasoch dvakrát zvíťazil.
Najúspešnejší slovenský športovec minulého roka si v Melbourne získal rešpekt a obdiv tenisových fanúšikov a odborníkov. Tri úvodné zápasy vyhral v piatich setoch, na kurte už strávil vyše desať hodín a vyslúžil si prezývku Maratónec. Netají sa tým, že sa v podobných zápasoch, navyše v extrémnej horúčave, doslova vyžíva. "Som jeden z najlepšie fyzicky pripravených tenistov, čím extrémnejšie podmienky a dlhší zápas, tým lepšie pre mňa." Pätnásť setov v prvých troch kolách však na žiadnom turnaji ešte neabsolvoval. "Otestoval som sa, koľko môžem vydržať," komentoval Hrbatý s humorom tento fakt po víťaznom zápase tretieho kola. Práve to bolo doteraz najťažšie, Dominik v ňom zdolal Rusa Andrejeva 1:6, 6:4, 6:3, 2:6 a 6:4, keď v rozhodujúcom sete musel doháňať súperov brejk (prehrával v ňom už 1:4). Vývoj však heroickým výkonom v 42-stupňovej horúčave otočil. "Mal som toho dosť už aj ja, ale vedel som, že pokiaľ ma neodnesú z kurtu na nosidlách, stále môžem vyhrať. Ale bol to jeden z najťažších zápasov v mojom živote." V piatom sete si Dominik obliekol svoje povestné tričko s tak trochu komickými otvormi na chrbte. Pomohlo aj to? "Ľudia sa smejú, ale ak môžete v tej horúčave svojmu telu dopriať aspoň trochu vánku, veľmi to pomôže. Zdanlivo maličkosť, ale práve tie rozhodujú v takýchto zápasoch."
Podobné podmienky by Hrbatého potešili aj v osemfinále, kde ho čaká ďalší Rus Davydenko. "Rád by som bol, keby bolo 35 stupňov a hralo by sa vonku, na kurte bez zatváracej strechy. Určite by som mal väčšie šance."
Davydenko si v zápase 3. kola proti domácemu Nathanovi Healeymu (3:1 na sety) tiež užil svoje. Domáci fanúšikovia ho neslušnými pokrikmi privádzali do zúfalstva. "Pred každým servisom či returnom som si musel vypočuť poznámky typu ,shit'. Je to nehorázne. Nie sme na zápasoch Davisovho pohára. Nečudo, že som často strácal koncentráciu. Títo ľudia boli zrejme opití. Sedeli tam a popíjali v tej horúčave pivo. Bolo to hlúpe. Nielen z ich stany, ale aj z hľadiska organizátorov, že im to pivo vôbec predali," cituje slová 24-ročného Rusa Herald Sun.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 18:21