StoryEditor

Oslabení Česi vo Fínsku s nožom na krku

12.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
O záverečných troch priamych postupujúcich a definitívnej šestici účastníkov baráže sa rozhodne v dnešných zápasoch európskej zóny kvalifikácie o postup na MS 2006 v Nemecku. Účasť na šampionáte si okrem usporiadateľskej krajiny zabezpečili Ukrajina, Portugalsko, Holandsko, Chorvátsko, Taliansko, Anglicko a Poľsko.

O záverečných troch priamych postupujúcich a definitívnej šestici účastníkov baráže sa rozhodne v dnešných zápasoch európskej zóny kvalifikácie o postup na MS 2006 v Nemecku. Účasť na šampionáte si okrem usporiadateľskej krajiny zabezpečili Ukrajina, Portugalsko, Holandsko, Chorvátsko, Taliansko, Anglicko a Poľsko.
Česko si sobotňajšou prehrou s Holandskom výrazne skomplikovalo situáciu v 1. skupine. Klesli v tabuľke na tretie miesto za Rumunsko, ktoré už dohralo a k postupu do baráže zverenci trénera Karla Brücknera potrebujú zvíťaziť vo Fínsku. V prípade remízy či prehry budú oslavovať v Rumunsku. "Modlíme sa za zázrak v Helsinkách," vyhlásil rumunský obranca Razvan Rat. Česko stále trápia problémy so zraneniami kľúčových hráčov, hrozí, že po Janovi Kollerovi nebude môcť nastúpiť ani druhý útočník a najlepší strelec EURO 2004 Milan Baroš. Česi majú pred Fínmi, ktorým budú na diaľku držať palce Rumuni, a podľa českých médií sa ich možno pokúsia aj finančne motivovať, rešpekt. Česko má ešte aj teoretickú šancu na priamy postup z druhého miesta. Muselo by však vysoko zvíťaziť v Helsinkách a zároveň Švédi v 8. skupine by museli doma prehrať s Islandom.
Z druhej skupiny si v predstihu ako vôbec prvý tím z Európy zabezpečila postup Ukrajina, na barážovú priečku pred záverečnými zápasmi však ašpiruje až trojica tímov. Najlepšie tromfy v rukáve má Turecko, ktorému stačí na postup zvíťaziť v Albánsku. Lídrom štvrtej skupiny je zatiaľ Izrael, ktorý však odohral všetky svoje zápasy a určite ním nezostane. Kandidátmi na konečné prvé miesto sú tak Francúzsko, Švajčiarsko a Írsko. Majstri sveta z roku 1998 skončia na prvom mieste v prípade víťazstva nad Cyprom, no Švajčiari nemôžu zvíťaziť v Írsku. Taliansko o svojom priamom postupe z piatej skupiny rozhodlo už v sobotu a taktiež účasť Nórska v baráži je istá. Jasná situácia je tiež v šiestej skupine, kde postúpili Anglicko aj Poľsko. V ich záverečnom vzájomnom zápase v Manchestri na Old Trafforde tak pôjde už iba o prestíž a konečné prvé miesto, na ktoré bude hosťom stačiť bod. Srbsko a Čierna Hora je s dvojbodovým náskokom na čele siedmej skupiny a v prípade víťazstva nad Bosnou a Hercegovinou tam aj zostane. Druhé Španielsko potrebuje na priamy postup zvíťaziť v San Marine a dúfať, že to isté sa nepodarí SČH. Na konečnom prvom mieste môže teoreticky skončiť ešte aj Bosna a Hercegovina, ak získa tri body v Belehrade a Španielsko nezvíťazí. Chorváti od soboty oslavujú priamy postup z ôsmej skupiny a je veľká pravdepodobnosť, že sa k nim v stredu pridajú aj Švédi. Severania privítajú v Štokholme Island a ak získajú bod, postúpia priamo z druhého miesta. V prípade víťazstva a zaváhania Chorvátov v Maďarsku môžu Švédi skončiť v skupine aj prví a z druhého miesta by potom šli priamo Balkánci.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 00:18