StoryEditor

Čo by ste mali vedieť

31.01.2006, 23:00

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
HISTÓRIA.
Korene tohto športu siahajú do nórskeho Osla, kde sa v roku 1850 konali prvé preteky v zjazde. Prvýkrát sa z disciplín alpského lyžovania dostala do olympijského programu kombinácia (Ga-Pa 1936), postupne sa pripojili zjazd a slalom (St. Moritz 1948), obrovský slalom (Oslo 1952) a super-G (Calgary 1988).
PRAVIDLÁ. V slalome a obrovskom slalome sa súťaží v dvoch kolách, v ktorých sa jednotlivé časy sčítavajú. V zjazde a super G sa rozhoduje v jednej jazde. V kombinácii sa sčítavajú časy v kombinačnom zjazde a slalome.
SLOVÁCI NA ZOH. Najväčším úspechom Slovákov sú dve piate miesta, ktoré ešte v československej reprezentácii získali v zjazde Jana Gantnerová-Šoltýsová (Sarajevo 1984) a v kombinácii Peter Jurko (Calgary 1988).
VÍŤAZI ZO SALT LAKE CITY. Muži -- zjazd: F. Strobl (Rak.), super-G: Aamodt (Nór.), obrovský slalom: Eberharter (Rak.), slalom: Vidal (Fr.), kombinácia: Aamodt, ženy -- zjazd: Montilettová (Fr.), super-G: Ceccarelliová (Tal.), obrovský slalom: Kosteličová (Chor.), slalom: Kosteličová, kombinácia: Kosteličová.

SNOUBORDING
HISTÓRIA.
Snoubording patrí medzi najmladšie zimné športy. Vznikol v 60. rokoch minulého storočia v USA, ale až v roku 1982 sa uskutočnil prvý americký šampionát. O rok neskôr si sily zmerali najlepší snoubordisti na majstrovstvách sveta. Medzinárodná snoubordová federácia (ISF) bola založená v roku 1990. V olympijskom programe sa tento šport prvý raz objavil pred ôsmimi rokmi v Nagane.
PRAVIDLÁ. V snoubordingu sa súťaží v troch disciplínach -- paralelnom obrovskom slalome, snoubordkrose a U-rampe. V úvodných dvoch súťažiach je rozhodujúcim faktorom dosiahnutý čas, na U-rampe sa boduje predvedená zostava.
SLOVÁCI NA ZOH. Pri snoubordovej premiére v Nagane 1998 nechýbala Slovenka Jana Šeďová, ktorá však v paralelnom obrovskom slalome vypadla už v kvalifikácii. Lepšie sa jej darilo o štyri neskôr v Salt Lake City, kde obsadila v tej istej disciplíne 14. miesto.
VÍŤAZI ZO SALT LAKE CITY. Muži -- paralelný obrovský slalom: Blancová (Fr.), U-rampa: Powers (USA), ženy -- paralelný obrovský slalom: Schoch (Švaj.), U-rampa: Clarková (USA)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 09:16