StoryEditor

Cez víkend proti USA a Kazachom

16.02.2006, 23:00

Slovenskí hokejoví reprezentanti odohrajú cez víkend na ZOH v Turíne dva zápasy skupiny B. Zajtra od 20.00 hod. sa stretnú s USA a v nedeľu si zmerajú sily Palasport s Kazachstanom (16.00).
Nepriaznivá bilancia s USA
Oveľa nepríjemnejším súperom budú Američania, s ktorými má Slovensko na svetových šampionátoch negatívnu bilanciu. Z piatich vzájomných zápasov zvíťazili slovenskí hokejisti iba na MS 2000 v Petrohrade, kde si so svojím súperom poradili hladko 4:1. Vo zvyšných štyroch dueloch zaznamenali Slováci jednu remízu a tri prehry. Pamätná je najmä tá spred dvoch rokov, keď zverenci trénera Františka Hossu podľahli v dueli o bronzovú medailu 0:1 po samostatných nájazdoch. Výberu USA vstup do olympijského turnaja nevyšiel, v úvodnom zápase iba remizoval s Lotyšskom 3:3. Renomé si mohol napraviť vo včerajšom večernom dueli s Kazachstanom (zápas sa skončil po uzávierke HN). Američania stavili na mladých hráčov, v nominácii je až 12 olympijských debutantov. V zostave však nechýbajú aj niektorí ostrieľaní hráči na čele Keithom Tkachukom a 44-ročným veteránom Chrisom Cheliosom.
Nepríjemné spomienky
Druhým víkendovým súperom SR bude Kazachstan, na ktorý slovenskí fanúšikovia nemajú príjemné spomienky. Práve Kazachovia zastavili slovenskú reprezentáciu na olympijskej kvalifikácii v Nagane, kde sa po prehre 3:4 nekvalifikovali do hlavného turnaja. Kazachstan v prvom zápase v Turíne sklamal, keď prehral so Švédskom hladko 2:7. Kazašskí hokejisti sa spoliehajú najmä na výkony skúsenej bratskej dvojice Koreškovcov, z vychádzajúcej generácie vynikajú jediné dve posily z NHL -- Antropov z Toronta a brankár Kolesnik (Colorado).

Vzájomná bilancia
SR -- Kazachstan 3 1 1 1 6:5

SR -- Kazachstan 0:0 MS C 1994
SR -- Kazachstan 3:4 kvalifikácia ZOH 1998
SR -- Kazachstan 3:1 MS 2005

Vzájomné zápasy na MS
SR -- USA 5 1 1 3 11:12
SR -- USA 3:4 MS 1996
SR -- USA 4:1 MS 2000
SR -- USA 1:3 MS 2001
SR -- USA 3:3 MS 2004
SR -- USA 0:1 sn MS 2004 -- o bronz

NOMINÁCIE
USA
-- brankári: DiPietro (NY Islanders), Esche (Philadelphia), Grahame (Tampa Bay) u obrancovia: Chelios (Detroit), Hatcher (Philadelphia), Leopold (Calgary), Liles (Colorado), Miller (LA), Rafalski (New Jersey), Schneider (Detroit) u útočníci: Blake (NY Islanders), Cole (Carolina), Conroy (LA), Drury (Buffalo), Gionta (New Jersey), Gomez (New Jersey), Guerin (Dallas), Knuble (Philadelphia), Modano (Dallas), Parrish (Islanders), Rolston (Minnesota), Tkachuk (St. Louis), Weight (St. Louis).
KAZACHSTAN -- brankári: Jeremejev (Dinamo Moskva), Kolesnik (Colorado), Ogurešnikov (Usť-Kamenogorsk) u obrancovia: Kovalenko (Usť-Kamenogorsk), Argokov, Koledajev (obaja Novosibirsk), Šemelin, Vasilčenko (obaja Nižnekamsk), Pupkov (Petrohrad), Troščinskij (Omsk), Tregubov (Astana) u útočníci: Polisčuk (Petrohrad), Alexandrov, Ogorodnikov, Troščinskij, A. Koreškov, J. Koreškov (všetci Usť-Kamenogorsk), Samochvalov (Novgorod), Upper (CSKA Moskva), Šafranov, Pčeľakov (obaja Krídla Sovietov), Dudarev (Kazaň), Antropov (Toronto).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 08:07