StoryEditor

Posledná šanca. Musíme vyhrať

22.03.2007, 23:00
Zajtra sa prvýkrát predstaví Slovenská futbalová reprezentácia pod vedením trénera Jána Kociana v súboji o kvalifikačné body. O 19. hodine nastúpi v Nikózii proti Cypru.

Slovenská futbalová reprezentácia pod vedením trénera Jána Kociana sa zajtra prvýkrát predstaví v súboji o body. O 19. hodine nastúpi v kvalifikačnom stretnutí o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nikózii proti Cypru. Na jeseň sa podarilo domácim uhrať prekvapivé víťazstvo nad Írskom a remizovať s Nemeckom. Kouč národného tímu reprezentantom verí: "Tento tím už dokázal, že má charakter, svoju tvár a kvalitu. Chceme ešte zabojovať o postup na šampionát," povedal pre HN Ján Kocian.

Musíme bodovať
Slovákom momentálne patrí v tabuľke kvalifikačnej skupiny tretie miesto, so stratou štyroch bodov na Nemecko a Česko. "Pre nás bude už každý zápas kľúčový. Musíme bodovať. A to už teraz v sobotu," povedal kapitán národného tímu Róbert Vittek. Tréner Kocian vyjadril spokojnosť so zlepšujúcim sa stavom útočníka Martina Jakubka. "Doteraz mal na tréningu úľavy, na Cypre však už skúsime plné zaťaženie," povedal Kocian. Naďalej však tají, kto obsadí najobávanejšie miesto v základnej jedenástke nášho tímu, brankársky post. Mám v tom už jasno a verím, že jasno zostane aj po zápase," dodal Kocian. V minulom roku, ešte za éry bývalého kouča národného tímu Dušana Galisa, zvíťazil národný tím nad Cyprom jednoznačne 6:1. "Vieme, že tentoraz to bude úplne iný duel ako minulý rok v Bratislave, keď sme hladko vyhrali. O ich sile v domácom prostredí sa presvedčili Íri aj Nemci, málokto odtiaľ odchádza s plným bodovým ziskom," dodal Vittek.

Nová tvár zálohy
Najväčšou premenou od prevzatia národného tímu trénerom Kocianom prešla stredová formácia. Úlohu tvorcu hry by na svoje plecia mal vziať hráč nórskeho Rosenborgu Trondheim Marek Sapara. Jeho nevýhodou oproti spoluhráčom je určite fakt, že v tomto roku ešte nenastúpil na žiadny ligový súboj. "Na tento zápas sa veľmi teším, pretože som vlastne ešte stále v príprave," povedal Sapara. Držiteľ dvoch majstrovských titulov z minulého roka, v drese Rosenborgu a Ružomberka, prezradil, čo môže platiť na súpera. "Ak sa nám podarí eliminovať súpera v úvodných 20 minútach, potom sa s nimi bude dať hrať futbal," dodal Sapara. Za ním, na poste defenzívneho záložníka, pravdepodobne nastúpi hráč nemeckého Kaiserslauternu Balázs Borbély. "Chceme zabojovať o postupovú nádej, pokiaľ ju budeme mať," povedal pre HN Borbély.

Koniec jednej éry
Tréner Kocian sa v nedávnej minulosti vyjadril, že nezatracuje žiadneho futbalistu pre potreby reprezentácie. Z prípravných zápasov aj z aktuálnej nominácie na dvojzápas na Cypre a v Írsku sa dá vytušiť, kto už v národnom tíme viac-menej skončil. "Dá sa povedať, že asi so mnou v budúcnosti pre potreby reprezentácie nepočíta," povedal pre HN 28-násobný reprezentant a hráč rakúskeho Rapidu Viedeň Peter Hlinka. Podobný osud postihol aj jeho spoluhráča z viedenského klubu Jozefa Valachoviča. V nomináciách trénera Kociana sa neobjavujú ani dlhoroční reprezentanti a skúsení hráči, Miroslav Karhan, Vladimír Janočko či Stanislav Varga. Tých v tíme postupne nahradili mladší a perspektívnejší futbalisti.

TABUĽKA KVALIFIKAČNEJ SKUPINY:
1. Nemecko 4 3 1 0 19:2 10
2. Česko 4 3 1 0 13:2 10
3. Írsko 5 2 1 2 10:8 7
4. SLOVENSKO 4 2 0 2 12:9 6
5. Cyprus 4 1 1 2 8:12 4
6. Wales 3 1 0 2 5:8 3
7. San Maríno 4 0 0 4 1:27 0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:45