StoryEditor

Fasela sklamal prístup Ruska

18.08.2005, 00:00
V strede budúceho týždňa podpíše vedenie kanadsko-americkej NHL zmluvu s Medzinárodnou hokejovou federáciou, ktorej hlavným bodom je finančná kompenzácia hráčov prestupujúcich z európskych klubov do prestížnej zámorskej súťaže. Zmluvu ratifikovali národné zväzy Slovenska, Švédska, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Česka.

V strede budúceho týždňa podpíše vedenie kanadsko-americkej NHL zmluvu s Medzinárodnou hokejovou federáciou, ktorej hlavným bodom je finančná kompenzácia hráčov prestupujúcich z európskych klubov do prestížnej zámorskej súťaže. Zmluvu ratifikovali národné zväzy Slovenska, Švédska, Fínska, Nemecka, Švajčiarska a Česka. Naopak, nepodporili ju ruské kluby, ktoré budú rokovať o prestupe každého hokejistu osobitne. Nemôžu sa tak spoliehať ani na príspevok IIHF, ktorý pre ostatné krajiny predstavuje ročnú sumu okolo deväť mil. USD (s Rusmi by to bolo 12,5 mil. USD). Kým predošlá zmluva, ktorá vypršala vlani, mala trojročnú platnosť, nová zmluva bude platná iba dva roky.

Česi ustúpili
Podľa zmluvy sa NHL zaväzuje, že za podpis zmluvy hráča z ktorejkoľvek zo šiestich spomenutých európskych federácií s klubom NHL zaplatia kluby za každého z prvých 45 podpísaných hráčov sumu 200-tisíc USD a za každého hráča nad odsúhlasený počet 45 dodatočných 225-tisíc dolárov. Okrem ruských klubov sa táto suma zdala malá aj pre české extraligové tímy, ktoré najprv tento návrh zmietli zo stola. Nepáčilo sa im nízke odstupné (200-tisíc USD), neskorý termín posledného prestupového dňa (posledný prestupový termín je 24. august, no za istých podmienok to môže byť až 15. september) a požadovali, aby kluby dostali odstupné za hráča, ktorý do zámoria odíde opakovane. Nakoniec však tlaku zámorských agentov podľahli. "Je to katastrofa. Tragédia. Teraz si budú zámorské kluby brať našich hráčov za babku. Je to hrôza," cituje český denník Sport generálneho manažéra Pardubíc Zbyňka Kusého, ktorý sa najviac angažoval v boji proti vplyvnej NHL. Česi požadovali zvýšiť odstupné na 350-tisíc, no v utorok prekvapujúco hlasovalo až osem klubov za pôvodný návrh. "Mám pocit, že niektorým manažérom nešlo o záujmy českého hokeja, ale držali sa hesla - nám sa nič nestane, ale susedovi nech aspoň umrie koza," narážal Kusý na fakt, že napríklad Pardubice majú veľký počet hráčov, ktorí by mohli opustiť klub tesne pred začiatkom súťaže. Väčšina manažérov českých klubov však považuje zmluvu za korektnú, skôr sa obávali situácie, že by nebola žiadna dohoda, ako v prípade Ruska.

Hviezdy do Turína
"Som veľmi šťastný, že sa nám napokon podarilo dosiahnuť dohodu so šiestimi krajinami a NHL. Na druhej strane mi je veľmi ľúto, že taký hokejový národ, akým je Rusko, sa od nás odklonil. Spravili sme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich presvedčili a pridali sa k nám, no ruské kluby nedali oprávnenie svojej federácii na podpis zmluvy," vysvetlil prezident IIHF René Fasel. Nová zmluva medzi NHL, IIHF a národnými federáciami navyše stanovuje, že všetci hráči NHL budú uvoľnení na budúcoročné zimné olympijské hry v Turíne. To znamená, že Slovenský zväz ľadového hokeja bude môcť na ZOH nominovať všetkých našich najlepších hráčov. Nová zmluva nebude obsahovať ustanovenia, ktoré sa vzťahujú na účasť hráčov z NHL na MS 2006. Hráčom z uvedených šiestich krajín, ktorí budú mať zmluvu s niektorým klubom NHL, však nebude brániť v účasti na MS 2006 po ukončení účinkovania ich klubu v NHL.
V období rokov 2001 - 2004, keď bola v platnosti predošlá zmluva, kontrakty s klubmi NHL podpísalo dovedna 194 hráčov, z ktorých 41 prišlo z Ruska. V sezóne 2003/2004 hralo v NHL presne 300 Európanov, čo znamenalo 29,5 percenta celkového počtu hráčov na súpiskách klubov NHL.

Ďalšie dodatočné poplatky klubov NHL
u 50 000 USD za hráčov draftovaných v 1. kole, ktorí podpísali zmluvu s klubom NHL, zotrvali v severnej Amerike, ale v rámci sezóny 2005/2006 odohrali menej ako 30 zápasov
u 100 000 USD za hráčov draftovaných v 2. kole, ktorí podpísali zmluvu s klubom NHL, zotrvali v severnej Amerike, ale v rámci sezóny 2005/2006 odohrali menej ako 30 zápasov
u 150 000 USD za hráčov draftovaných v 3. a každom nasledujúcom kole, ktorí podpísali zmluvu s klubom NHL, zotrvali v severnej Amerike, ale v rámci sezóny 2005/2006 odohrali menej ako 30 zápasov
u Klub NHL môže predísť akémukoľvek dodatočnému poplatku, ak sa v termíne do 1. januára, namiesto zaradenia hráča do AHL, dohodne s európskym klubom hráča a s hráčom samotným o jeho návrate do Európy.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 06:10