StoryEditor

Britský súboj zvládla Chelsea

26.04.2007, 00:00
Prvý súboj o Britániu vyšiel londýnskej Chelsea. Zverenci trénera J. Mourinha vyhrali v semifinále Ligy majstrov nad FC Liverpool 1:0. O rozhodujúci moment zápasu sa postaral v prvom polčase anglický reprezentant J. Cole.

Chelsea tak urobila prvý krok k vyrovnaniu účtu spred dvoch rokov. Tím z mesta skupiny Beatles vtedy postúpil vďaka spornému gólu Luisa Garciu slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ. Odveta je na programe budúci utorok na štadióne Anfield Road v Liverpoole.

Prevaha domácich
Londýnčania od začiatku mali hernú prevahu aj napriek tomu, že mali viacero zranených hráčov. Súboja sa obával aj samotný Mourinho. V prvom dejstve mal už v siedmej minúte obrovskú šancu Lampard, ale najlepší hráč hostí, brankár Reyna bravúrne zasiahol. Z úvodného tlaku vyťažila Chelsea jediný gól zápasu. V 29. minúte Drogba našiel pred bránou voľného Colea, ktorý strelou v páde rozhodol. Jedinú šancu hostí mal Gerrard, ale jeho hlavička skončila nad bránou. Víťaz Ligy majstrov spred dvoch rokov sa nevedel presadiť v útoku. Obranu súpera ako vždy dirigoval jeden z najlepších brankárov sveta Petr Čech.

Skvelý Reyna
Po zmene strán pokračovala prevaha Abramovičovho tímu, ale Reyna zlikvidoval všetky pokusy domácich. V 49. minúte pomohol hosťom rozhodca, ktorý si nevšimol ruku liverpoolského obrancu a neodpískal pokutový kop. Svoju skvelú formu preukázal brankár Chelsea aj v 53. minúte, keď zlikvidoval Gerradov pokus. Dominanciu brankárov v tomto súboji zakončil Reyna, ktorý desať minút pred koncom bravúrne zlikvidoval Lampardovu strelu.

ZAUJÍMAVOSTI Z TÁBORA SÚPEROV
– Chelsea sa tretíkrát z posledných štyroch rokov prebojovala do semifinále súťaže, pričom sa jej ešte nepodarilo postúpiť do finále. Pred dvoma rokmi jej cestu zastavil práve Liverpool.
– V uplynulej sezóne Ligy majstrov sa stretli už v skupinovej fáze, oba vzájomné zápasy sa skončili bezgólovou remízou. Skupinu napokon vyhrali hráči Liverpoolu o bod pred zverencami trénera Mourinha.
– Celková historická bilancia hovorí pre Liverpool. „The Reds“ vyhrali zo 145 stretnutí 66, v 50 triumfovala Chelsea a 29 súbojov sa skončilo nerozhodným výsledkom.
– Chelsea prehrala len jedno z 15 domácich stretnutí Ligy majstrov pod vedením trénera Mourinha – v osemfinále minulej sezóny s FC Barcelona. V posledných desiatich dueloch na Stamford Bridge brankári navyše až sedemkrát udržali čisté konto.
– Tréner Chelsea Jose Mourinho sa môže stať tretím koučom v histórii, ktorý vyhrá Ligu majstrov s dvoma rôznymi klubmi. Pred ním to dokázali len Ernst Happel s Feyenoordom a Hamburgom a Ottmar Hitzfeld s Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov.

Liga majstrov
semifinále - 1. zápas
Chelsea - FC Liverpool 1:0 (1:0)
Gól: 29´ Cole 1:0. 

 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 03:43