StoryEditor

Totti je blízko k Zlatej kopačke

13.06.2007, 00:00
Útočník španielskeho prvoligového futbalového klubu Real Madrid Ruud van Nistelrooy je posledným hráčom, ktorý môže ohroziť vedúce postavenie Taliana Francesca Tottiho v súťaži o najlepšieho strelca Európy. V poslednom kole najvyššej španielskej súťaže, Primere Division, streliť aspoň dva góly.

Útočník španielskeho prvoligového futbalového klubu Real Madrid Ruud van Nistelrooy je posledným hráčom, ktorý môže ohroziť vedúce postavenie Taliana Francesca Tottiho v súťaži o najlepšieho strelca Európy. V poslednom kole najvyššej španielskej súťaže, Primere Division, streliť aspoň dva góly. V súťaži o Zlatú kopačku momentálne vedie Totti z talianskeho AS Rím, ktorý za 26 presných zásahov získal 52 bodov (talianskej lige patrí koeficient 2). Druhý je v priebežnom poradí Afonso Alves z holandského Heerenveenu, ktorý má 51 bodov za 34 gólov (koeficient 1,5). Pre oboch sa však už sezóna skončila. Van Nistelrooy má momentálne na svojom konte 25 presných zásahov. Ak strelí jeden gól, ovládnu európske kanonierske tabuľky v tejto sezóne spolu s Tottim, ak pridá ešte jeden, bude kráľom len on sám. V prípade, že sa holandskému bombardérovi nepodarí napnúť sieť za brankárom Mallorcy, Taliansko získa už druhú Zlatú kopačku v rade. V ročníku 2005/2006 totiž v tejto ankete zvíťazil strelec Fiorentíny Luca Toni s 31 gólmi.
Viac ako na víťazstvo v ankete kanonierov sa však 30-ročný Van Nistelrooy pravdepodobne sústredí na celkový triumf v Primera Division, ktorý má "biely balet" na dosah ruky. Zverenci trénera Fabia Capella sú momentálne zásluhou lepších vzájomných zápasov na prvej priečke tabuľky pred FC Barcelona a na ligový titul im stačí plný bodový zisk z posledného kola.

PORADIE EURÓPSKYCH STRELCOV
Góly Koeficient* Body
1. Francesco Totti (AS Rím/Tal.) 26 2 52
2. Afonso Alves (Heerenveen/Hol.) 34 1,5 51
3. Ruud van Nistelrooy (Real Madrid/Šp.) 25 2 50
4. Diego Milito (Zaragoza/Šp.) 22 2 44
5. Frederic Kanouté (Sevilla/Šp.) 21 2 42
* Koeficient -- góly strelené v najsilnejších ligách (Anglicko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Francúzsko) sa zdvojnásobujú.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 15:46