Ivan KozákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Ľady sa pohli a je vôľa veci zmeniť, tvrdí šéf Únie ligových klubov

26.10.2021, 20:38
Autor:
TASRTASR
Už v stredu zasadne pracovná skupina, ktorá sa bude tematikou zaoberať.

Prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák absolvoval v utorok rokovanie Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktoré zvolali v reakcii na udalosti z nedohratého a napokon skontumovaného derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava (0:3).

​"Ľady sa pohli a je vôľa veci zmeniť. To je dôležitý odkaz," uviedol prezident riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. "Udalosti z posledného derby sa nedajú vrátiť späť. Dá sa z nich ale poučiť a naštartovať zmeny, po ktorých voláme my, kluby, ale v prvom rade drvivá väčšina verejnosti, slušní fanúšikovia, ktorí chcú ísť na futbal a chcú podporiť svoj obľúbený klub. Je dôležité odsúdiť agresívne správanie tiežfanúšikov na poslednom derby Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava, no ešte dôležitejšie je prijať riešenia, aby sa to už nikdy nezopakovalo," uvádza tlačová správa ÚLK.

"Je politická vôľa meniť legislatívu, a to je pozitívna správa. Dlhodobo sa snažíme o naštartovanie podobnej diskusie. Udalosti z predchádzajúceho víkendu nikoho netešia a boli by sme radi, ak by sa nikdy nestali, no, zdá sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Ľady sa pohli a my to veľmi oceňujeme. Bez represívnych opatrení voči jednotlivcom, bez účinného preventívneho mechanizmu, nevystavíme chuligánom stopku. Ak však budeme tvrdo trestať vinníkov, ktorí páchajú zverstvá, aké sme mohli vidieť počas derby, k zmene príde. Najdôležitejšia je ale v tomto prevencia. Takíto tiežfanúšikovia by sa na futbal nemali nikdy dostať," konštatoval Kozák.

Už v stredu zasadne pracovná skupina, ktorá sa bude tematikou zaoberať. "Máme skúsenosti zo zahraničia, kde sa vyrovnali s väčšími skupinami fanúšikov ako u nás. Vítame vôľu meniť legislatívu. Chceme, aby na futbal chodili slušní fanúšikovia. Samozrejme, k futbalu patria vášne a emócie, bez nich by táto hra strácala čaro. Nikto nechce z futbalu spraviť divadlo, veď choreo má svoje čaro a je typickou súčasťou zápasov aj vo vyspelých krajinách sveta. Vieme, že je to beh na dlhú trať, no sme športovci a máme slušnú kondičku. Verím, že sú podobne nastavení všetci," dodal Kozák.

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava – Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám.

Došlo i k zraneniam. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro. Prezídium ÚLK neskôr rozhodlo o kontumácii v prospech Slovana.

01 - Modified: 2021-10-19 07:38:04 - Feat.: 0 - Title: Organizátori derby absolútne nezvládli situáciu, hovorí polícia
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 00:07