StoryEditor

Chára je najtvrdším strelcom

24.01.2007, 23:00
V Zápase hviezd kanadsko-americkej NHL malo Slovensko dnes v noci trojnásobné zastúpenie. Premiéru medzi najlepšími hokejistami zažil Ľubomír Višňovský. Druhý raz sa predstavil Zdeno Chára a tretiu účasť si pripísal Marián Hossa.

V Zápase hviezd kanadsko-americkej NHL malo Slovensko dnes v noci trojnásobné zastúpenie. Premiéru medzi najlepšími hokejistami zažil v Dallase obranca Los Angeles Ľubomír Višňovský. Druhý raz sa predstavil medzi hviezdami kapitán Bostonu Zdeno Chára a tretiu účasť si pripísal líder Atlanty, jeden z najproduktívnejších hráčov a najlepší strelec súťaže Marián Hossa.

Višňovský sa tešil na premiéru
Na atmosféru Zápasu hviezd sa tešil aj najproduktívnejší slovenský obranca v súťaži Ľubomír Višňovský. "Cítim sa výborne a užívam si každú minútku. Účasť v All-Star je ocenenie pre každého jedného hráča, podobne to beriem i ja," povedal Višňovský. Podobne prežíval svoju účasť v tomto stretnutí aj najvyšší účastník Zápasu hviezd Zdeno Chára. "Je to trochu iné ako hrať v obyčajnom ligovom stretnutí. Sme tu na to, aby sme zabavili divákov i seba. Tu určite netreba ukazovať, ako silno viem niekoho naraziť na mantinel," uviedol pred zápasom Chára.

Chára odpálil najtvrdšiu strelu
Od utorka sa Chára môže tešiť z titulu najtvrdšie strieľajúceho hráča zámorskej profiligy. V tradičných súťažiach hokejových zručností dokázal trenčiansky rodák vystreliť puk rýchlosťou 100,4 míle za hodinu (asi 160 km za hodinu). Chára už roky patrí medzi hráčov s najtvrdšou strelou. Zvíťaziť sa mu však podarilo až tento rok, keď prekonal svojho najväčšieho súpera, obrancu Sheldona Souraya z Montrealu. "Stavil by som svoje peniaze na Sheldona, keďže prežíva neuveriteľnú sezónu a jeho strely sú veľmi tvrdé. V danej chvíli som však vystrelil tvrdšie, bolo to aj o šťastí," povedal Chára. Kapitán Bostonu je po Mariánovi Gáboríkovi a Petrovi Bondrovi tretím Slovákom, ktorý vyhral niektorú z hlavných súťaží zručnosti. Gáborík sa stal najrýchlejším korčuliarom v roku 2003, Bondra dokonca dvakrát v rokoch 1997 a 1999.

Crosby jasne zvíťazil v hlasovaní
O nastupujúcich formáciách v zápase rozhodli fanúšikovia internetovým hlasovaním. Jednoznačne najväčšiu priazeň hokejových priaznivcov z celého sveta získalo "zázračné dieťa" kanadského hokeja Sidney Crosby. So ziskom 825-tisíc hlasov tak prekonal druhého v poradí tohto hlasovania, centra Joea Thorntona zo San Jose, o vyše 160-tisíc hlasov. Byť nominovaným hráčom na túto udalosť zámorského hokeja je ocenením a zároveň uznaním kvalít jednotlivých hokejistov. V historickom rebríčku najväčšieho počtu účastí na Zápase hviezd vedie legenda Detroitu Gordie Howe, ktorý odohral 21 zápasov. Za ním nasleduje dlhoročná opora zadných radov Bostonu Ray Bourque s devätnástimi. Tretím v poradí je mnohonásobný držiteľ historických rekordov v NHL, najproduktívnejší hráč v histórii zámorskej súťaže a v súčasnosti tréner Phoenixu Coyotes Wayne Gretzky, ktorý nastúpil v stretnutí hviezd 15-krát.

Pred Zápasom hviezd NHL sa konal súboj nádejí, v ktorom nastúpili tímy zložené z hráčov do 25 rokov. V utorok sa presadil aj vďaka dvom gólom Andreja Meszároša Východ, ktorý zdolal Západ v bránke s Petrom Budajom 9:8. Za najužitočnejšieho hráča duelu vyhlásili Zacha Parisa z New Jersey, ktorý zaznamenal 6 bodov.
Meszároš nešetril svojho krajana v bráne Západu, keď mu dokázal streliť dva góly. "Prišli sme sem, aby sme sa zabavili, dali pár gólov, ukázali naše schopnosti a prežili pekný večer," povedal Meszároš. Exhibičné zápasy sú ťažké najmä pre brankárov, keďže obrany prakticky neexistujú. Peter Budaj si v bráne užil množstvo striel. V zápase zaznamenal 18 úspešných zákrokov a dostal deväť gólov. "Našťastie to bolo iba v tomto jednom zápase. Čakal som niečo podobné. Z inkasovaných gólov som mohol chytiť asi iba jeden. Je to určite zábava pre fanúšikov," poznamenal Budaj, ktorý si pripísal v zápase aj bod za asistenciu.

Slováci v hlasovaní fanúšikov:
1. Zdeno Chára (Boston) 511 457 hlasov
2. Marián Hossa (Atlanta) 207 393
3. Ľubomír Višňovský (Los Angeles) 177 650
4. Marián Gáborík (Minnesota) 127 770
5. Pavol Demitra (Minnesota) 94 739
6. Ladislav Nagy (Phoenix) 84 925
7. Miroslav Šatan (NY Islanders) 63 067

Ktorí Slováci hrali v zápase hviezd:
Zápasy Góly
1. Peter Bondra 5 3
2. Žigmund Pálffy 3 1
Pavol Demitra 3 3
Marián Hossa 3
4. Miroslav Šatan 2 1
Zdeno Chára 2
6. Róbert Švehla 1
Ľubomír Višňovský 1
Marián Gáborík 1 1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 07:44