StoryEditor

História Stanleyho pohára

21.06.2006, 00:00

Stanleyho pohár je známy ako druhá sezóna NHL. Zápasy play-off prebiehajú od polovice apríla do polovice júna, kde šestnásť najlepších tímov po základnej časti bojuje o prvenstvo a pohár, ktorý je jednou z najprestížnejších športových trofejí na svete. Víťaz musí vyhrať v systéme "štyri výhry za sedem zápasov" celkovo šestnásť stretnutí z dvadsiatich ôsmich možných duelov.
Tento každoročný jarný rituál sa rozvíja v rôznych formátoch od roku 1893, čo je rok po tom, čo lord Stanley (generálny guvernér Kanady) daroval vyzývací pohár, aby symbolizoval hokejové majstrovstvá Kanady. Trofej, nazvanú Stanleyho vyzývací pohár kúpil v roku 1892 lord Frederick Arthur Stanley of Preston. Určil, aby o ňu bojovali najlepšie tímy Kanady. Zaujímavosťou je, že lord Stanley nikdy nevidel súboj o Stanleyho pohár a ani neodovzdával trofej určenú pre víťaza.
Prvým držiteľom Stanleyho pohára sa stali hokejisti Montrealu. Lord Stanley nemohol predvídať, že jeho trofej sa za čas stane vlastníctvom NHL. Bohatá a pestrá história spojená s pohárom, ktorý lord Stanley kúpil za necelých 50 kanadských dolárov, vo veľa veciach presahuje povahu a ducha každoročnej hokejovej súťaže, akú si predstavoval pred viac než sto rokmi.
Po veľkých zmenách, ktoré nastali počas dlhého trvania NHL v deväťdesiatych rokoch, vyraďovacie boje dokonale uchvátili hokejových fanúšikov tiež tým, že priniesli niektoré prekvapujúce pády favoritov. V roku 1993 New York Islanders zaujal vyradením dvojnásobného šampióna Pittsburgh Penguins. O rok neskôr Detroit Red Wings podľahol v siedmich zápasoch nováčikovi zo San Jose. V roku 1997 šokovali celú Ameriku olejári z Edmontonu, ktorí vyradili favorita z Dallasu. Stanleyho pohár je niečo také výnimočné a neopakovateľné, že aj zázraky sú občas povolené...

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 16:55