StoryEditor

Hantuchová chce vrátiť Slovensko do špičky

05.04.2006, 00:00
Slovenský ženský fedcupový tím vycestuje na turnaj I. skupiny euroafrickej zóny do Plovdivu aj s Danielou Hantuchovou. Slovenská jednotka sa vracia do reprezentácie po troch rokoch. Chýbať však bude Martina Suchá, ktorá sa nedohodla so Slovenským tenisovým zväzom (STZ) na podmienkach štartu.

Daniela Hantuchová je späť. Presne po troch rokoch sa slovenská tenisová jednotka vracia do fedcupového tímu, ktorému chce pomôcť k opätovnému návratu do II. svetovej skupiny Pohára federácie. Nový reprezentačný kapitán Mojmír Mihal s popradskou rodáčkou počíta na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny v bulharskom Plovdive (17.--22. apríla) ako s hlavným esom vo dvojhre aj štvorhre. "Chcem pomôcť tímu dostať sa nazad tam, kam patrí," vyhlásila Hantuchová, ktorá naposledy reprezentovala svoju krajinu v apríli 2003 v nemeckom Ettenheime (Slovensko vyhralo 3:2).

Situácia sa zmenila
Hantuchová bola hlavnou strojkyňou slovenského triumfu v prestížnej súťaži v novembri 2002 v španielskom Maspalomase, no potom nečakane odmietla štart v národnom tíme. Teraz sa situácia otočila. "Fed Cup som zaradila do svojho kalendára, lebo mi jednoznačne programovo vyhovuje. V Bulharsku sa hrá na antuke, teda na povrchu, na ktorom absolvujem ďalšie turnaje. Navyše po Plovdive budem mať ešte týždeň voľno. Idem si tam s radosťou zahrať," tvrdí 15. hráčka svetového rebríčka. Svoju neúčasť v minuloročnom súboji II. svetovej skupiny v Neuchateli zdôvodnila tiež programovými kolíziami -- vo Švajčiarsku sa hralo na betóne v čase, keď sa rozbiehala antuková sezóna.

Teraz je najstaršou
Okrem zverenkyne trénera Nigela Searsa sa v Plovdive predstaví talentovaný trojlístok Ľubomíra Kurhajcová (259. v rankingu WTA), Magdaléna Rybáriková (273.) a Dominika Cibulková (396.). Hantuchová, ktorá 23. apríla oslávi svoje 23. narodeniny, je v tíme najstaršou: "Dúfam, že budem dobrou motiváciou pre mladšie hráčky. Viem, aké to bolo, keď som sama začínala. Dúfam, že vytvoríme rovnako úspešný tím ako pred štyrmi rokmi."

Suchá odmietla kolektívnu odmenu
V Plovdive je stále možný aj štart deblovej špecialistky Janette Husárovej. "Má určité súkromné, respektíve zdravotné problémy. Definitíva padne do konca týždňa," uviedol Mihal. S určitosťou však s tímom nepocestuje druhá rebríčkovo najvyššie postavená slovenská hráčka Martina Suchá, ktorá sa nedohodla so Slovenským tenisovým zväzom (STZ) na podmienkach štartu. "Finálna odmena za postup pre celý štvorčlenný tím je 200-tisíc korún s tým, že ju rozdelí kapitán. Martina s takto stanovenou prémiou nesúhlasila. Chcela sama pre seba garantovanú finančnú sumu bez ohľadu na výsledky družstva," prezradil generálny sekretár STZ Igor Moška.
Suchá tvrdí, že aj ostatní členovia tímu majú finančné výhody. "Osobne mi je ľúto, že zväz pokračuje v trende zavádzania verejnosti nepresnými vyjadreniami, naširoko obchádzajúcimi podstatu problému. Považujem za klamlivé a zavádzajúce tvrdenie, že ostatní členovia fedcupového tímu nemali a nemajú finančné či iné výhody, plynúce z účasti v tomto tíme," uviedla v stanovisku pre agentúru SITA 25-ročná Novozámčanka.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. jún 2024 11:14