StoryEditor

Štefan Horný: Artmedia bude musieť ožiť

14.09.2006, 00:00
"Keď som prišiel do kabíny Artmedie, tak som videl len sklesnuté tváre," hovorí v rozhovore HN nový tréner Artmedie Bratislava Štefan Horný.
Prichádzate do tímu, ktorý má ďaleko od optimálnej pohody. Ako na Vás zapôsobili noví zverenci?
- Najväčší problém je hlavne v hlavách hráčov, musia si zlepšiť psychickú stránku. Keď som prišiel do kabíny Artmedie, tak som videl len sklesnuté tváre. Nebola tam uvoľnená atmosféra, ale počas tých pár tréningov hráči trocha ožili. Ak si totiž prestanú veriť, tak je veľmi zle. Títo hráči vedia hrať futbal, ale na druhej strane je to otázka prístupu a povinností. Ak ich neplnia, tak tam niečo chýba.

Ten "prístup" mužstva bolo vidieť najmä v Trenčíne, kde dostalo štvorgólový debakel. Čo urobíte, aby sa takáto blamáž neopakovala?
- To, čo sa stalo v Trenčíne, sa už nesmie opakovať - s týmto spôsobom hry nemáme šancu proti žiadnemu súperovi. Nikto by z hráčov nemal ísť pod svoju možnú latku, pretože ani polovičný výkon nám nemusí stačiť na dobrý výsledok.

Váhali ste dlho nad ponukou od Artmedie Bratislava?
- Ešte pred mojím rozhodnutím som sa rozprával s Jozefom Jankechom (tréner Slovana Bratislava, kde Horný pôsobil ako asistent- pozn. red), ktorý mi povedal, aby som túto šancu využil. Tak som sa rozhodol okamžite. Teraz sa však pozerám hlavne dopredu. Aj šéf ŠK Slovan Bratislava Ľudovít Černák má dobré vzťahy s pánom Ivanom Kmotríkom (majiteľom Artmedie), tak mi toto rozhodnutie odobrili. Je to pre mňa veľká výzva.

Prečo boli hráči Artmedie pod vedením Jozefa Adamca tak málo sebavedomí?
- To nebudem hodnotiť. Viem iba toľko, že teraz musia sakramentsky pridať.

Čo by ste chceli v Artmedii zmeniť?
- Treba komunikovať s konkrétnymi hráčmi, pretože ak sa futbalista začne správať svojsky, tak je koniec. Každý tréner má svoje metódy, ktoré však musí aplikovať na hráčskej lavičke. Konkrétne vám o mojej stratégii nemôžem hovoriť.

Privediete si do Artmedie nových futbalistov?
- Musím vychádzať z toho čo mám, ale na druhej strane treba povedať, že mi chýba veľa zranených hráčov, ktorí hrávali v základnej zostave. Či už je to Čišovský, Mikulič alebo Staňo. Nemám čas na veľké špekulovanie, celkovo však ten prístup hráčov musí byť lepší. Prepáčiť sa dá zlá prihrávka, ale nemám rád ležérnosť alebo bezradnosť.

Na rozdiel od trénerov sa slabé výsledky až tak hráčov nedotknú. Dá sa tento trend akceptovať?
- Čo je lepšie? Vymeniť jedného trénera alebo desiatich hráčov? A keď na Slovensku nie sú hráči, tak sa musia meniť tréneri, taký je náš údel. Kedysi to tak nebolo, pretože v 70. rokoch sa káder nemenil, bol dostatočne kvalitný, teraz je však fluktuácia hráčov dosť častá. Artmedia sa taktiež budovala šesť rokov a nakoniec sa úspech dostavil - treba sa s tým jednoducho vyrovnať.

Na ktorých hráčov sa teda budete spoliehať?
- Pre mladších by mali byť hlavne oporami Debnár, Kozák či Reiter. Všetko však závisí od formy hráčov, pretože ak ju nebudú mať, tak sa dostanú do hernej krízy.

Adamec vydržal v Artmedii pár mesiacov. Neobávate sa rovnakého osudu?
- Čoho by som sa mal báť? Taký je život, vyárendované miesto má akurát Alex Fergusson (tréner Manchestru United- pozn. red), aj v Nemecku sa však menia tréneri po piatich kolách.

Už dnes vás čaká krst ohňom. V prvom kole Pohára UEFA narazíte na Espanyol Barcelona. S akým výsledkom by ste boli spokojný?
- Espanyol má hráčov z piatich alebo šiestich krajín a všetko sú to kvalitní futbalisti. Nemôžem hovoriť o tom, že chceme vyhrať. Dôležité bude, ako vstúpime do zápasu, nechceme hlavne inkasovať gól, je to však predovšetkým otázka šťastia. Nastúpime proti takým menám ako Garcia, Zaballetta, to sú hráči, ktorí hrávali v špičkových španielskych kluboch.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 10:30