StoryEditor

Martin Bajčičák má v zálohe zmenu krajiny

04.04.2005, 00:00
Rozhovor so slovenským reprezentantom v behu na lyžiach Martinom Bajčičákom

Štvrté miesto na MS, víťazstvo v SP v Reit im Winkl, tretia priečka vo Falune - to sú niektoré skvelé výsledky, ktoré ste dosiahli v uplynulej sezóne. Myslíte si, že sa zlepší finančná situácia v slovenskom lyžiarskom športe po týchto úspechoch?
- To sa uvidí. Viem, že v Stredisku štátnej športovej reprezentácie nemôžem očakávať horibilné odmeny... No nejde len o mňa, ale o celé naše lyžovanie. Rozpočet na sezónu je dva a pol milióna korún, no potrebovali by sme aspoň raz toľko, aby sme mohli fungovať na serióznej úrovni. Servisný tím je oveľa početnejší v špičkových krajinách, u nás na pretekoch Svetového pohára máme k dispozícii len dvoch ľudí vrátane trénera Ivana Hudáča. Česi majú piatich servismanov a ich vymoženosti sú neporovnateľné s našimi. Nielen finančne, ale aj zázemím. Nebyť sponzorskej pomoci, tak sa nemáme ani ako dopravovať na vrcholné podujatia.
Pred časom o vás prejavili záujem Slovinci, ktorí chceli, aby ste ich reprezentovali. Mohlo by to byť pre vás riešením, ako si získať lepšie finančné zázemie?
- Keby išlo len o to zmeniť štátnu príslušnosť a zastupovať inú krajinu, tak sa domnievam, že by som mal zelenú. Lebo naozaj mi Slovinci túto možnosť ponúkli. A nebol by problém štartovať napríklad aj za Poľsko. No ja nechcem utiecť. Pravda, za predpokladu, že budem mať vytvorené optimálne podmienky.
Takže, ak sa to nezlepší, budete uvažovať o prestupe do inej krajiny?
- Nechcem o tom teraz premýšľať, ale na druhej strane je to možnosť pripravená v zálohe... Chcem zostať Slovákom a hájiť naše farby.
Blíži sa olympijská zima, ako sa budete pripravovať na jeden z najväčších vrcholov vašej kariéry?
- Podobne ako v uplynulej sezóne. Treba si udržať výkonnosť v pravý okamih. Niečo, pravdaže, pozmeníme, hlavne vysokohorskú prípravu, lebo trate v dejisku olympiády sú dosť vysoko situované a pobyt v tamojších lokalitách je pri námahe veľmi zložitý.
Ste univerzál, takže budete preferovať naďalej všetky disciplíny?
- S výnimkou individuálneho šprintu asi áno. Pätnástka, skiatlon, tridsiatka aj päťdesiatka mi nerobia problém, rovnako tak sa chceme presadiť s Ivanom Bátorym aj v šprintérskej štafete. Tam máme na to, aby sme skončili v prvej desiatke. Osobne chcem popracovať na rýchlostnej zložke, aby som nestrácal kontakt s čelom na začiatku pretekov, a zlepšovaní silových parametrov paží. Nohy sú silné, no v rukách zaostávam. Už som sa tomu začal venovať a zlepšenie sa ukázalo.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. október 2024 17:52