StoryEditor

Mladým musí stačiť 10-tisíc

30.01.2007, 23:00
Nelichotivú situáciu v slovenskom mládežníckom hokeji sa zväz snaží vyriešiť. Pomôcť by mal novotvoriaci sa tím reprezentačnej dvadsiatky, ktorý bude od sezóny 2007/2008 pôsobiť v seniorskej extralige.

Nelichotivú situáciu v slovenskom mládežníckom hokeji sa zväz snaží vyriešiť. Pomôcť by mal novotvoriaci sa tím reprezentačnej dvadsiatky, ktorý bude od sezóny 2007/2008 pôsobiť v seniorskej extralige. Ján Filc, poverený realizovaním tohto projektu, si myslí: "Posledné vystúpenie juniorov na šampionáte len podporilo nutnosť realizácie takejto myšlienky."

Bol hlavným dôvodom zaradenia reprezentácie do 20 rokov do extraligy neúspech na šampionáte?
- Neúspech bol dôsledkom toho, že kvalita našich mladých hráčov klesá. My sme sa touto možnosťou zaradenia reprezentačného mužstva do ligovej súťaže zaoberali už dávnejšie. Posledné vystúpenie juniorov na šampionáte len podporilo nutnosť realizácie takejto myšlienky.

Je potrebné zaraďovať juniorskú reprezentáciu priamo do najvyššej súťaže?
- Celý problém spočíva v tom, že zväz potrebuje do tohto mužstva dostať najvyššiu hráčsku kvalitu. Poznajúc prácu agentov s hráčmi a názory extraligových klubov, veľmi ťažko by sme dokázali vytvoriť silný juniorský tím len v zápasoch druhej najvyššej súťaže.

Kto bude zodpovedný za objektívny výber hráčov?
- Najväčšiu objektivitu podľa našich skúseností dosiaľ zaručuje výber trénera a asistentov, ktorí budú podporovaní skupinou trénerov starajúcich sa o mládež v jednotlivých kluboch. Je potrebné, aby reprezentačný úsek tvoril naozaj okruh odborníkov na kvalitu juniorov tak, aby sa na nikoho nezabudlo, a aby sa tam niekto nedostal len preto, že si to praje jeho rodič.

V akom období budú juniori hrávať v extralige?
- Bolo by veľmi problémové, keby mužstvo hrávalo v extralige aj po MS (v januári, pozn. red.). To znamená, že toto mužstvo by sa malo zúčastniť celej základnej časti, ale neodohralo by plný počet kôl. Kvôli zachovaniu tréningových metód, keďže v tomto veku hráči nerastú len zápasmi, tie sú len vyvrcholením tréningového procesu.

Čo sa stane s juniorským mužstvom a jeho hráčmi po skončení základnej časti?
- Mužstvo nebude plnohodnotným účastníkom extraligy, preto nemôže postúpiť ani do play-off. Po skončení zápasov v základnej časti sa hráčom tohto výberu ukončí hosťovanie, a budú k dispozícii svojim materským klubom na vyraďovacie súboje.

Bude určený limit na to, koľko hráčov z jedného klubu môže pôsobiť v novotvoriacom sa mužstve?
- Treba rešpektovať potreby extraligových aj prvoligových tímov. Predpoklad je taký, že by sme mohli zobrať maximálne troch hráčov z jedného klubu. Myslím si však, že momentálne ani neexistuje hokejový klub, ktorý by mal piatich alebo šiestich najlepších juniorov v tíme.

Kto bude financovať tento tím, bude patriť zväzu, alebo súkromnej spoločnosti?
- Najviac nákladov tohto mužstva by malo byť pokrytých pomocou marketingových partnerov zväzu. Klub alebo mesto, ktoré prejaví záujem o účinkovanie tohto mužstva, sa bude taktiež podieľať na financovaní časti rozpočtu. Podľa odhadov bude rozpočet tohto tímu okolo 15 miliónov korún.

Keďže budú juniori v tíme na hosťovaní, preberie zväz za hráčov rovnaké platové podmienky, aké mali v kluboch?
- Určite nie. Je na hráčovi, či bude súhlasiť s tými platovými podmienkami, ktoré dostane na hosťovaní. Hráč by mal v tejto vekovej kategórii rozmýšľať viac o tom, ako sa priblížiť k pôsobeniu na medzinárodných stretnutiach. Nie o tom, koľko peňazí bude mesačne dostávať. Môj názor je, že hokejista nebude dostávať viac ako desaťtisíc korún mesačne. Táto suma by mala byť dostatočným motívom na pôsobenie v tomto tíme.

Budete vedieť presvedčiť hráčov, aby pôsobili v tomto mužstve?
- Tento projekt nemá nikomu brániť v odchode či už do zámoria, alebo do iných krajín. Je to len iná možnosť zameraná na profesionálne pôsobenie juniorov. Ide o skvalitnenie prípravy týchto hokejistov, možnosť odohratia štyridsiatich extraligových zápasov a pravdepodobná účasť na šampionáte.

Čo môžu fanúšikovia očakávať od tohto projektu? Ako sa prejaví v budúcnosti? Budú hráči lepší?
- Sme vo veľmi vážnej situácii. Počet hráčov najvyššej kvality v jednotlivých kategóriách klesol, o čom svedčí aj ich umiestnenie na draftových rebríčkoch do NHL. Hráči, ktorí v lete odišli do zámoria, boli vtedy v lepšej kondícii, ako pri návrate na reprezentačný zraz. Ide o to, akým spôsobom sa potenciál týchto hráčov rozvíja. Nevieme poskladať z terajších juniorov dobrý kolektív a garantovať taký výkon, aby mužstvo nebolo ohrozené vypadnutím.

Predpokladá sa, že juniori nevyhrajú v extralige mnoho zápasov. Nebude na nich veľa prehier pôsobiť demotivujúco?
- Sme si toho vedomí a zaoberáme sa tým. Aj kvôli tomuto nemôže mužstvo pôsobiť počas celej základnej časti. Preto je tam priestor aj na odohratie niekoľkých zápasov s prvoligovými tímami, alebo so svojimi rovesníkmi. Nevieme vylúčiť všetky riziká, ktoré môžu z toho vzniknúť, ale veríme, že to vyjde.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 14:05