StoryEditor

Idem do turnaja s troškou neistoty

08.06.2006, 00:00
Exkluzívny rozhovor s kapitánom nemeckej reprezentácie Michaelom Ballackom.

Pán Ballack, ako by ste charakterizovali nemeckú jedenástku -- je dostatočne skúsená?
-- Isté je, že naše terajšie mužstvo nie je také, aké sme mali na svetovom šampionáte v roku 1990 alebo na európskom o šesť rokov neskôr. Vtedy v ňom bolo veľa medzinárodne ostrieľaných futbalistov. Naša terajšia reprezentácia sa tvorila inak. Hráči žijú z nadšenia a sú nezaťažení. Dopúšťajú sa preto aj chýb, družstvo nie je zvnútra celkom pevné. Preto idem do turnaja aj s troškou neistoty.

Chcete sa však stať majstrami sveta?
-- Áno a tento cieľ sa dá aj splniť, je toho dosť, čo mi dodáva odvahy. Ale stať sa môže všeličo. Výsledky zápasov pred šampionátom, ale aj výkony mužstva ukazujú, že táto jedenástka nie je veľmi stabilná.

Treba sa báť o postup zo základnej skupiny?
-- Samozrejme, možnosti máme, o tom niet pochýb. Len sa nesmieme nejako veľmi upriamovať na súpera, mali by sme hrať hru, aká je nám vlastná a tak sa vyhýbať chybám. Našou slabinou je hra v obrane. V zásade je správne, že sa vždy tlačíme dopredu, ale neraz pritom stratíme loptu. Nemôžeme myslieť len na útok.

Úlohou trénera je, aby dával pokyny...
-- .... nie, za to je zodpovedný každý hráč. Žiaden tréner nemôže hráčovi povedať, kedy má krížne prihrať a kedy vôbec kopnúť do lopty. Ide vždy o rozhodnutie hráča v danom časovom okamihu.

Nie je už príliš neskoro na zmenu štýlu?
-- Nuž, takýto vývoj sme zaznamenali aj na turnaji o Pohár konfederácie. Najprv sme porazili Austráliu 4:3, aj keď sme raz boli dole, raz zase hore. Proti Tunisku sme už pôsobili celistvejšie. Naša hra síce nebola najzaujímavejšia, ale góly sme dali. Tak nejako by mala vyzerať naša hra.

Akú rolu hráte v kádri vy osobne?
-- Ako záložník musím mať prehľad o dianí na celej ploche. Problémy nám robí sťahovanie sa dozadu. Sám seba z tejto povinnosti nevynímam. Okrem toho je mojou úlohou poskytovať mužstvu impulzy a snažiť sa dostať hru do obrátok. Je pre mňa ťažké nájsť symbiózu medzi ofenzívou a defenzívou. A je vždy jednoduchšie hrať v dobrom tíme.

Ste kapitánom nemeckého mužstva. Čo pre vás znamená táto čestná funkcia?
-- Kapitánom som sa stal pred dvoma rokmi, mali sme vtedy veľmi mladé mužstvo. Urobil som, čo bolo v mojich silách, aby sme sa posunuli dopredu. No je za tým kus tvrdej práce, také niečo sa neudeje z noci na ráno.

Handelsblatt / Michael Rosentritt

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 19:24