StoryEditor

Slovensko stojí pred historickou šancou

17.05.2006, 00:00

Na kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie v hoteli Latvija v Rige sa bude oddnes rozhodovať o usporiadateľovi majstrovstiev sveta v roku 2011. O pridelenie šampionátu sa usiluje aj Slovensko, jeho protikandidátmi sú Fínsko, Švédsko a Maďarsko. Piaty kandidát -- Bielorusko -- pred časom svoju ponuku stiahol.
Predstavitelia Slovenského zväzu ľadového hokeja v uplynulých dňoch neúnavne lobovali medzi najvyššími hokejovými kruhmi. Ako úspešne, to sa verejnosť dozvie už tento týždeň. "Zajtra sa uskutoční prezentácia všetkých štyroch kandidatúr pred delegátmi kongresu a na druhý deň sú na programe samotné voľby dejiska šampionátu. Vo štvrtok budú kandidáti predstavovať svoje prezentácie v poradí podľa anglickej abecedy, začne teda Fínsko a nasledovať budú Maďarsko, Slovensko a Švédsko. Na každú prezentáciu je vyhradených 15 až 20 minút," informoval hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja Ľubomír Souček.
Slovensko sa pred delegátmi kongresu federácie predstaví s prezentáciou a následne krátkym filmom, v ktorom vystupujú hokejové hviezdy a prezentujú tromfy slovenskej kandidatúry. Ako centrá šampionátu 2011 sú na Slovensku vytypované dve najväčšie mestá krajiny. V Bratislave sa počíta s výstavbou novej multifunkčnej haly, metropola východu Košice ponúka nedávno dostavanú Steel Arénu. Vedenie nášho hokeja sa pokúšalo už vlani získať práva na usporiadanie šampionátu v roku 2010, vtedy nás ešte predstihlo Nemecko s mestami Kolín a Mannheim.
O usporiadateľovi majstrovstiev budú hlasovať zástupcovia 64 členských zväzov federácie, pričom niektoré majú aj dva hlasy. Ďalšími hlasujúcimi budú členovia rady medzinárodnej federácie. "Spolu je to asi 120 hlasov. Na získanie práva usporiadať šampionát je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov. Ak sa nerozhodne v prvom kole, vypadne kandidát s najnižším počtom hlasov. Maximálne tak budeme svedkami troch kôl," dodal Souček.
Naším najväčším súperom by malo byť Švédsko, ktoré má k dispozícii niekoľko vyhovujúcich hál a dobudovanú infraštruktúru. Veľkým mínusom severanov je, že už hostili deväť svetových šampionátov, naposledy v roku 2002. Našou veľkou výhodu je zasa fakt, že sme jedinou krajinou, ktorá získala titul majstra sveta, no ešte žiadny veľký hokejový turnaj sama neorganizovala. Hokejové majstrovstvá sveta síce zavítali na Slovensko už dvakrát, no bolo to ešte v rámci federálnej éry (v rokoch 1959 a 1992). Centrom oboch šampionátov bola vždy česká časť vtedajšieho spoločného štátu, Bratislava s organizáciou len vypomáhala. Slovensko okrem šampionátu seniorov kandiduje aj na usporiadanie turnaja II. divízie majstrovstiev sveta žien 2007, kde ponúka ako dejisko Poprad. Jediným protikandidátom je Kórejská ľudovodemokratická republika.

01 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každý deň jedna oblasť navyše
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 01:43