Daniel KřetínskýMF DNES/David Port
StoryEditor

Senzáciu West Hamu videl aj miliardár Křetínský. Titul? Nechajte nás snívať, žiaril kanonier

08.11.2021, 14:57
Autor:
jicjic
Český miliardár by už čoskoro mal v klube prevziať 27-percentný podiel s tým, že tradičnú anglickú futbalovú značku v budúcnosti pohltí celú.

Keď kamery zhruba po hodine nedeľného ťaháka medzi West Hamom a Liverpoolom zaostrili na muža v okuliaroch a čiernej šiltovke, ktorý priamo na Olympijskom štadióne sedel v čestnej lóži, tápajúcim anglickým divákom musel režisér televízie Sky Sports pomôcť titulkom: „Daniel Křetínský, spolumajiteľ a šéf Sparty Praha."

Ale hlavne budúci akcionár West Hamu, ktorý si v Londýne zblízka prezrel svoju najnovšiu akvizíciu. Podľa portálu The Athletic aj ďalších ostrovných médií by mal český miliardár už čoskoro v klube prevziať 27-percentný podiel s tým, že tradičnú anglickú futbalovú značku v budúcnosti pohltí celú.

A úprimne: lepšie obdobie si snáď vybrať ani nemohol. Veď West Ham stúpa v posledných mesiacoch až nečakane rázne. Keď v nedeľu doma porazil favorizovaný Liverpool 3:2, bol to len ďalší odkaz pre konkurenciu: Počítajte s nami! Aj v boji o titul? „Len nás nechajte snívať,“ žiaril v rozhovore pre BBC stredopoliar Pablo Fornals. „Stále je veľmi skoro, no na druhej strane: ak budeme v každom zápase takto makať a drieť, prečo nie?

Niet divu, že v Anglicku už zase vytiahli príklad Leicesteru, ktorý pred piatimi rokmi senzačnou jazdou k titulu šokoval celú Premier League. Príbeh West Hamu je v hocičom podobný. Aj londýnsky klub sa ešte nedávno stretával so záchranárskymi starosťami.

Keď ho kouč David Moyes v závere decembra 2019 druhýkrát preberal, zo štrnástich predchádzajúcich zápasov tím vyhral len dva a bol iba bod nad zostupovým pásmom. O mesiac neskôr dorazil aj český reprezentant Tomáš Souček, trénerova vysnívaná posila, a West Ham nakoniec dohral sezónu na šestnástom mieste.

To vlani skončil prekvapivo šiesty, keď mu až v záverečných týždňoch utiekla účasť v Lige majstrov. A tento rok? „Snažím sa byť neustále pozitívny a rád by som povedal, že môžeme bojovať aj o prvé miesto, ale nemyslím si to. Prvú štvorku by sme však atakovať mohli, naposledy nám utiekla len o dva body,“ pripomenul tréner Moyes a apeloval: „Hlavne sa teraz nenechať uniesť.“

Po skalpe Liverpoolu poskočil West Ham už na tretie miesto, kde má rovnako bodov ako majstrovský Manchester City a len o tri menej ako vedúca Chelsea. Experti vychvaľujú disciplinovanú defenzívu, rýchle a nebezpečné brejky aj majstrovstvá pri štandardných situáciách, ktoré West Ham znovu potvrdil v nedeľu, kedy po nich Liverpoolu strelil dva z troch gólov.

Dohromady dal pod Moyesovým vedením už tridsaťdva takých gólov, čo je o päť viac ako ktorýkoľvek iný tím v lige. Nielen preto sú teraz "kladivári" v kurze. „Nepravdepodobné sa stalo realitou,“ odkázal fanúšikom v nedeľu večer Tomáš Souček a jeho parťák zo zálohy Declan Rice doplnil: „Mužstvo, ktoré teraz máme, je naozaj výnimočné. Musíme vydržať.“

01 - Modified: 2024-01-03 14:48:12 - Feat.: - Title: Chcú sa s ním fotiť aj hráči Premier League. Anglický stredoškolák je nová senzácia vo svete športu 02 - Modified: 2023-11-28 21:03:25 - Feat.: - Title: Otec rozhodol finále Ligy majstrov. Jeho syn má teraz na svedomí ďalší výnimočný futbalový zápis 03 - Modified: 2023-11-03 14:33:47 - Feat.: - Title: Slovenský gólman podáva famózne výkony, fanúšikovia ho milujú. Nastal Dúbravkov čas na zmenu dresu? 04 - Modified: 2023-09-07 11:13:08 - Feat.: - Title: Desiatky miliárd „v ťahu“. Vracia sa hra, ktorá desí amerických zamestnávateľov 05 - Modified: 2023-08-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Keď sa začína rok 0. Ako ovplyvnia vývoj Premier League saudské ambície? Extrémna zmena na trhu, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:20