StoryEditor

Tri cenné kovy pre slovenských kajakárov

01.08.2005, 00:00
Slovenská výprava rýchlostných kanoistov získala na európskom šampionáte v Poznani jednu zlatú a dve strieborné medaily, čím v celkovom hodnotení krajín obsadila šieste miesto. O najcennejší kov sa postaral vo finále na 1 000 m štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Róbert Erban.
Slovenská výprava rýchlostných kanoistov získala na európskom šampionáte v Poznani jednu zlatú a dve strieborné medaily, čím v celkovom hodnotení krajín obsadila šieste miesto. O najcennejší kov sa postaral vo finále na 1 000 m štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Róbert Erban. Striebro na 500 m získal druhý štvorkajak, v ktorom spolu s Michalom Riszdorferom a Róbertom Erbanom sedeli Juraj Tarr a Andrej Wiebauer. Striebornú medailu na 200 m trati vybojoval ženský deblkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová. Najúspešnejšou krajinou európskeho šampionátu v Poznani sa stalo Nemecko so ziskom desiatich zlatých, piatich strieborných a siedmich bronzových kovov.
Prvú medailu pre slovenské farby vybojoval v sobotňajšom finálovom programe šampionátu nový štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Róbert Erban. Slovenská štvorica potvrdila vysoké ambície a suverénnym spôsobom - s vyše sekundovým náskokom pred rumunskou loďou - získala zlato. Pre držiteľov bronzu z OH 2004 v Aténach bratov Riszdorferovcov a Vlčeka je to už v poradí štvrtý titul majstrov Európy v káštvorke. Skúsený Erban, ktorý v poolympijskej sezóne vystriedal na pozícii zadáka Juraja Baču, vybojoval v Poznani premiérové zlato v K4. Zverenci trénera Tibora Soósa zaznamenali v roku 2002 na ME v Szegede zlatý double na 1 000 i 500 m, z najcennejšieho kovu na kilometri sa tešili aj na európskom šampionáte v Ríme v roku 2001. Vlani na ME v Poznani neštartovali, keď dali prednosť príprave na olympiádu v Aténach. Komárňanskí vodáci jazdiaci za ŠKP Bratislava majú navyše na svojom konte štyri tituly majstrov sveta, keď v Seville i v Gainesville zaknihovali v rokoch 2002 a 2003 víťazný double. "Máme obrovskú radosť, že sme vo finále išli takto pekne. Zajazdili sme vynikajúci čas, aj keď fúkal vietor do chrbta. Byť štvrtýkrát majstrom Európy v K4 je super pocit, sme veľmi radi, že sa nám podarilo opäť vystúpiť na najvyšší stupienok. Nevedeli sme, že nám to pôjde až takto dobre. V rozjazde sme dosiahli štvrtý najlepší čas a išli sme na štart s tým, že chceme byť v prvej šestke. Som veľmi rád, že v tomto novom zložení sa nám hneď pošťastilo zlato," povedal Michal Riszdorfer, ktorý sa spolu s Erbanom pričinil aj o druhý cenný kov pre Slovensko. Spolu s Jurajom Tarrom a Andrejom Wiebauerom vybojovali striebornú medailu v K4 na 500 m, keď vo finále finišoval na druhom mieste časom 1:21,597. Zo zisku zlata sa v dramatickom finiši tešila bieloruská posádka Roman Petrušenko, Alexej Abalmasev, Dziamian Turčin a Vadzim Machnev, ktorá zvíťazila s tesným náskokom dvoch desatín. "V závere urobili Bielorusi podobne rýchli manéver ako na štarte. Ešte raz to zdvihli a tesne pred cieľom nás predbehli. Bolo to veľmi tesné, ale aj s druhým miestom sme spokojní, je to pekný výsledok. Po piatich rokoch som na vrcholnom podujatí opäť sedel v štvorkajaku a byť hneď prvý a druhý na Európe, to je vynikajúci výsledok," povedal spokojný Erban.
Tretiu medailovú radosť slovenským fanúšikom pripravil deblkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová, ktorý si vybojoval striebornú medailu na 200 m. Pre obe talentované kajakárky je zisk premiérového cenného kovu na vrcholnom seniorskom podujatí životným úspechom. Pred dvomi týždňami na ME pretekárov do ??? rokov v bulharskom Plovdive získal novácko-bratislavský tandem striebro na olympijskej 500 m trati. "Som strašne rada, že máme medailu zo seniorského šampionátu. Možno že by ešte viac potešila, keby bola na 500 m, ale na ME sa jazdia aj neolympijské trate," povedala rozradostená Kmeťová.

Medailová bilancia
1. Nemecko 10 5 7
2. Maďarsko 6 7 2
3. Poľsko 2 5 5
4. Rusko 2 3 1
5. Rumunsko 2 1 3
6. SLOVENSKO 1 2 -
7. Česko 1 1 1
8. Bielorusko 1 - 1
9. Španielsko 1 - -
10. Nórsko 1 - -
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 00:35