StoryEditor

Riga je metropolou Pobaltia

05.05.2006, 00:00

Hlavné mesto Lotyšska Riga s takmer miliónmi obyvateľov má takmer 1 300-ročnú históriu a aj preto si popri Tallinne a Vilniuse nárokuje na titul metropola Pobaltia. Najkrajšou časťou mesta je historické centrum. Palác Petra Veľkého, ktorý sa nachádza v blízkosti starej kapituly, bol viackrát prestavaný a zreštaurovaný. Z palácovej veže je nádherný výhľad na mesto a široké okolie. Dominantou starého mesta je most cez Daugavu. V meste je možné nájsť prvky romantizmu, gotiky, renesancie, baroka i klasicizmu. Severne od mesta stojí Katedrála sv. Petra a Pavla. Očakáva sa, že mesto bude praskať v švíkoch, keď ho naplnia tisícky fanúšikov tímov Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, domáceho Lotyšska, ale aj účastníkov šampionátu zo severských krajín i zámoria. K dispozícii je 35 hotelov. Od tých najdrahších, akým je päťhviezdičkový Hotel de Roma s ubytovaním za jednu noc od 120 eur, lacnejší penzión Lenz Guesthouse ponúka posteľ za 31 eur a v hosteloch je ľudová cena od 6 eur.
Lotyšsko bolo v roku 1940 pričlenené k bývalému Sovietskemu zväzu a nezávislosť získala táto pobaltská republika v roku 1991. Hlavným priemyselným odvetvím je strojárstvo, najmä výroba lodí, vagónov a elektrotechnických zariadení. Vývozným artiklom je aj hovädzie mäso a mliečne výrobky. Nezamestnanosť dosahuje úroveň siedmich percent, hrubý domáci produkt na obyvateľa je 2 300 USD. Domácou menou je 1 lat, ktorý má v prepočte hodnotu 55 slovenských korún. Večera v solídnej reštaurácii stojí sedem až desať latov, t. j. 385 až 550 Sk. Úradným jazykom je lotyština, dobrý deň sa povie labdien, ďakujem paldies. Najdôležitejším znakom krajiny je socha slobody a aleja slobody. Ženská postava a ňou držané hviezdy symbolizujú Lotyšsko a tri lotyšské provincie Vidzeme, Kurzeme Latgale.
O vstupenky na zápasy MS je enormný záujem. Cena na státie sa pohybuje od 5 eur (189 Sk) na zápas základnej skupiny až po 15 eur (567 Sk) na finále. Lístky na sedenie sú od 28 eur (1 058 Sk) do 218 eur (8 240 Sk).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:23