StoryEditor

Žena vládne českému športu

15.01.2007, 23:00

Konečne žena. Olympijská víťazka v behu na lyžiach Kateřina Neumannová sa stala najlepším športovcom Česka za rok 2006. Žena anketu v samostatnom Česku ešte nevyhrala, v spoločnom štáte to bolo naposledy v roku 1984, keď si víťazstvo v ankete odniesla tiež bežkyňa na lyžiach Květa Jeriová.

Skloniť sa musel aj Jágr
33-ročná rodáčka z Písku zvíťazila v ankete športových novinárov pred obhajcom prvenstva hokejistom Jaromírom Jágrom a ďalším bežcom na lyžiach Lukášom Bauerom. Neumannová sa tejto pocty dočkala po prvý raz, v minulosti bola dvakrát druhá a raz tretia. Kráľovnou českého športu sa stala predovšetkým vďaka zisku zlata na zimných olympijských hrách v Turíne.
"V desiatke najlepších som už bola niekoľkokrát a vždy som si to veľmi vážila. Som hrdá, že som to tento rok ja, kto preberá cenu pre víťaza," povedala Neumannová. Na olympiáde v Turíne získala sympatická Češka aj striebro a je aj majsterka sveta z Obertsdorfu (2005).

Navrátilová do Siene slávy
V kategórii kolektívov zvíťazila reprezentácia hokejistov Česka, ktorá si na ZOH vybojovala bronz a na MS striebro. Druhá priečka patrí za prvenstvo v Eurolige basketbalistkám Gambrinusu Brno a tretí skončili futbalisti Česka. Cenu Emila Zátopka určenú pre športovú legendu si prevzala bývalá tenistka Martina Navrátilová, ktorú zároveň uviedli do Siene slávy českého športu.
"Je to pre mňa zvláštna chvíľa. Prvýkrát ďakujem za takúto cenu v češtine. Čakala som na to vyše tridsať rokov," povedala pri preberaní ocenenia Navrátilová.

Športovec roka 2006 v Česku
Jednotlivci:
1. Kateřina Neumannová (beh na lyžiach) 1 807 bodov
2. Jaromír Jágr (hokej) 1 351
3. Lukáš Bauer (beh na lyžiach) 1 176
4. Roman Šebrle (atletika) 1 123
5. Jakub Janda (skoky na lyžiach) 1 098
Kolektívy:
1. hokejisti Česka 436
2. basketbalistky Gambrinusu Brno 413
3. futbalisti Česka 233

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 17:39