StoryEditor

Debutant Hajdúch strojcom senzácie

02.03.2006, 23:00
Parížsky Stade de France v stredu večer tlieskal slovenským futbalistom, ktorí víťazstvom 2:1 nad Francúzskom šokovali futbalový svet. Zverenci trénera Dušana Galisa aj bez opôr Mareka Mintála, Kamila Čontofalského či Miroslava Karhana dokázali po prvý raz v histórii zdolať mužstvo z elitnej svetovej desiatky rebríčka FIFA.

Parížsky Stade de France v stredu večer tlieskal slovenským futbalistom, ktorí víťazstvom 2:1 nad Francúzskom šokovali futbalový svet. Zverenci trénera Dušana Galisa aj bez opôr Mareka Mintála, Kamila Čontofalského či Miroslava Karhana dokázali po prvý raz v histórii zdolať mužstvo z elitnej svetovej desiatky rebríčka FIFA.
Komentátor francúzskej TF 1 si po pár minútach zápasu vzdychol: "Príliš ľahký test pre našich chlapcov". Nie len on bol po zápase šokovaný. Slovákom sa na slávnom štadióne kolená netriasli a po dvoch krásnych góloch striedajúcich žolíkov Szilárda Németha a Jozefa Valachoviča zaznamenali jedno z najväčších víťazstiev národného tímu v histórii. Slovenský výber pripravil francúzskemu trénerovi Raymondovi Domenechovi iba prvú prehru počas jeho pôsobenia na lavičke Les Bleus. Do stredy neprehrali Domenechovci v sedemnástich dueloch, z ktorých vyhrali osem a deväť sa skončilo remízou pri aktívnom skóre 24:7.
Galisovci sa opierali o výborný kolektívny výkon, pričom pri svojom debute sa zaskvel brankár Ružomberka Ľuboš Hajdúch. "Zápasy proti Francúzom nebývajú každý deň. Som rád, že sme si taký kvalitný duel mohli zahrať a, samozrejme, že ma teší i víťazstvo. Z nášho tímu nechcem nikoho mimoriadne chváliť, všetci hrali dobre, každý podal svedomitý výkon a herne nesklamal. Výborne zachytal brankár Hajdúch, ktorý nás niekoľkokrát podržal, istotu vzadu dávala aj stopérska dvojica. Myslím si, že diváci mohli byť s našou hrou spokojní," povedal slovenský kormidelník. Galis sa prejavil ako dobrý stratég a vyšli mu striedania. Francúzi boli podľa očakávania futbalovejší, ale svoju prevahu nedokázali gólovo využiť. Naopak, Slovákom vychádzali kontry až nečakane dobre. Slováci i Francúzi brali duel najmä ako prípravu na ďalšie boje. Slovensko sa snaží vytvoriť tím, ktorý by po prvý raz v ére samostatnosti postúpil na veľký turnaj. Najbližšou šancou je kvalifikácia o postup na ME 2008 vo Švajčiarsku a v Rakúsku. "Do Francúzska sme prišli skromne a rovnako skromne aj odchádzame. Výsledok nás môže len motivovať do ďalšej práce," tvrdí Galis.

Nová generácia
Galis neustále do tímu zapracováva nováčikov, ktorí sa mu odmeňujú kvalitnými výsledkami. Už v kvalifikačných dueloch sa pod vedením skúsených lídrov Karhana, Vargu, Kratochvíla, ale aj Németha a Greška, začali výraznejšie presadzovať Mintál, Vittek, Čontofalský, Kisel či Had. Silu mužstva dokázali najmä záverečné kvalifikačné zápasy, v ktorých sa svojej šance chopila mladá generácia na čele so Škrteľom, Hološkom či Hodúrom. Po barážovej facke so Španielskom sa mužstvo veľmi rýchlo otriaslo a opäť prekvapilo futbalový svet. Zidana, Anelku či Henryho sa nezľakli ani ďalší debutanti v tíme. Brankár Hajdúch bol oporou počas celých 90 minút, druholigista Bicák naskočil do deja v 70. min. a svoje miesto si zastal. Kopúnek i Peter Petráš striedali v rámci taktiky až v nadstavenom čase a na ihrisku toho veľa ukázať nemohli. "Mladí hráči sa svojej šance chytili a ukazujú, že pri tvrdej práci môžu dosahovať dlhodobo dobré výsledky. Nemáme pretlak hráčov do reprezentácie, s každým dobrým futbalistom počítam. Nikomu som nepovedal, že ho už v tíme nechcem. Boj o reprezentačné tričko však bude tvrdý. Hráč musí hrať dobre v klube i v národnom tíme."
Aj zásluhou novej krvi udržiava Galis v reprezentácii správnu bojovú atmosféru. Nikto nemá miesto v základnej zostave vopred jasné. Výsledok z Francúzska opäť potvrdil, že národný tím kráča dobrým smerom. Po vydarenej kvalifikácii síce dostal v baráži lekciu od Španielska, ale rýchlo sa prebral. Pred ďalším kvalifikačným cyklom je to dobré znamenie.

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nesúhlasia s rozšírením Tokaja 02 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ostanú naďalej vo väzbe
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 04:49