StoryEditor

Dušan Galis: Úspechom bude iba postup na európsky šampionát

31.08.2006, 00:00
Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká už v sobotu úvodný domáci zápas kvalifikácie ME 2008 proti Cypru. Tréner Dušan Galis nechce vstúpiť do skupiny s porazeneckou náladou.

Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká už v sobotu úvodný domáci zápas kvalifikácie ME 2008 proti Cypru. Nebude to však ľahký súper, pretože viacero ich hráčov pôsobí v kvalitnej gréckej lige. Tréner Dušan Galis nechce vstúpiť do skupiny s porazeneckou náladou. Naopak, trúfa si na postup minimálne z druhého miesta. Vedenie Slovenského futbalového zväzu motivuje hráčov aj finančnou odmenou. V prípade postupu zo skupiny získajú hráči 30 percent zo sumy, ktoré by dostala reprezentácia od Medzinárodnej federácie UEFA. To však znamená preskočiť Nemecko alebo Česko, čiže tímy, ktoré patria k svetovej futbalovej špičke. Najviac hlavného trénera mrzí zranenie útočníka Róberta Vitteka, ktorého účasť proti Cypru je vylúčená. Namiesto neho bol nominovaný Ľubomír Reiter z Artmedie Bratislava.

Proti Cypru bude chýbať pre zranenie kľúčový hráč FC Norimberg a slovenskej reprezentácie Róbert Vittek. Už viete kto ho nahradí?
- Róbert Vittek nám proti Cypru bude veľmi chýbať, uvidíme, čo povedia v sobotu nemeckí lekári - proti Čechom by sa nám totiž veľmi zišiel. Určite budeme skúšať viacero alternatív. Šancu však majú všetci nominovaní útočníci, čiže aj Filip Šebo alebo aj Szilárd Németh, ktorý teraz prestúpil do nemeckého Aachenu. O prípadných útočných kombináciách by som zatiaľ nechcel hovoriť, no mám už základnú predstavu.

Na ktorých hráčov sa budete počas kvalifikácie spoliehať?
- Opierať sa budem o tých hráčov, ktorí pravidelne hrávajú za svoje kluby. To znamená, že Miroslav Karhan, Kamil Čontofalský. Dúfam, že k nim pribudne aj Marek Mintál a Róbert Vittek.

Zo slovenskej ligy ste si vybrali len troch hráčov. Prečo je ich až tak málo?
- Pretože veľa hráčov odchádza zo slovenskej ligy do lepších podmienok. Vyberám hlavne hráčov, ktorí pravidelne hrávajú v zahraničných ligách. Situácia v slovenskej lige sa zlepší len vtedy, keď prídu sponzori. Potom príde kvalita, z ktorej môžem vyberať hotových hráčov.

V širšej nominácii sa nečakane objavil aj Ivan Lietava, ktorý v Banskej Bystrici nepodáva vždy nadpriemerné výkony. Prečo ste ho teda nominovali?
- Pretože má určite veľký talent, ale musí na sebe pracovať, uvidíme, ako sa vypracuje. Momentálne som ho nasadil ako až devätnásteho hráča. Ak ukáže, že napreduje, dám mu šancu aj v reprezentácii.

S akým konečným umiestnením by ste boli po kvalifikácii spokojný?
- Moja spokojnosť by bola len vtedy, keď by sme postúpili zo skupiny.

To však znamená skončiť minimálne druhí. Trúfate si preskočiť Nemcov alebo Čechov?
- Ak chcete byť vo futbale úspešní, tak si musíte klásť cieľe. Ja viem, že sú tam Nemci aj Česi, ale aj my musíme byť ctižiadostiví. V opačnom prípade nemôžete rátať s úspechom.

Cyprus má slabú obranu, ofenzíva je však smrteľná

Jozef Kožlej už sedem rokov pôsobí v cyperskej lige, práve jeho skúsenosti z tejto ligy sa zídu trénerovi Dušanovi Galisovi. Slovenský útočník pôsobí v tíme Famagusta.
Cyperčania majú vo svojich radoch viacero ofenzívnych hráčov, ktorí pravidelne hrávajú v gréckych tímoch. Ide o všeobecne uznávané tímy, ako napríklad Olympiakos Pireus či PAOK Solún. Naopak, vážnym hendikepom môže byť ich obrana. "Štyria reprezentační obrancovia ani nehrávajú vo svojich cyperských kluboch, dokážu v dôležitých zápasoch vyrábať fatálne chyby," povedal pre HN Kožlej. Najväčšou hviezdou cyperskej reprezentácie je útočník Ianakis Okas, ktorý pravidelne nastupuje za Olympiakos. "Jeho referencie hovoria o futbalistovi, ktorý vie byť v útoku veľmi nebezpečný," tvrdí Kožlej.
V nominácii na zápas so Slovenskom sú nominovaní aj dvaja Kožlejovi spoluhráči: Lukas Luka a Lambrus Lambru. "Určite nás vnímajú ako ťažkého súpera, ale do Bratislavy nechcú ísť len na výlet. Veľkým úspechom by bol pre nich aj bod," dodáva slovenský legionár. Cyperská verejnosť však očakáva od svojho národného tímu oveľa lepšie výsledky. Ich veľkou výhodou je hlavne ten fakt, že s trénerom odohrali už dve kvalifikácie. "Sú podľa môjho názoru veľmi dobre zohratí, každý vie, čo chce," vysvetľuje Kožlej. O tento zápas prejavili veľký záujem aj cyperské médiá, ktoré sa obracajú práve na Kožleja. "Pozvali ma dokonca aj do rádia, kde sa ma pýtali na slovenských futbalistov. Ale keď mám pravdu povedať, v slovenskom mužstve je taká veľká obmena, že z mojich rovesníkov poznám prakticky už len Mira Karhana. Viem však napríklad, že Marek Sapara prestúpil teraz do Nórska, ale to je asi všetko."

VZÁJOMNÁ BILANCIA SLOVENSKA S CYPRUSOM
Zápas o tretie miesto na turnaji v Larnake:13. 2. 2003

Cyprus - Slovensko 1:3
Góly: 1. Reiter, 66 a 84. Vittek

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:27