StoryEditor

Napriek senzácii zostávame pri zemi

15.02.2005, 23:00
Rozhovor so slovenským reprezentačným trénerom bežcov na lyžiach Ivanom Hudačom.

Z našich reprezentantov majú pred majstrovstvami sveta v Oberstdorfe najväčšie ambície bežci Martin Bajčičák a Ivan Bátory. Druhý menovaný však prežíval v poslednom období krízu...
-- Verím, že sa z nej dostal. Išlo o celkovú únavu, psychickú opotrebovanosť a dozvuky tlaku za tie roky, čo súťaží. To bolo uňho aj v minulej sezóne. Verím, že ak nastolíme správny režim, má na to, aby obstál.
Čo očakávate od Bajčičáka po senzačnom triumfe v Reit im Winkl?
-- Zostávame pri zemi. Už na majstrovstvách Slovenska som videl, že Martin má výbornú formu a pôjde o to, aby vydržala aj počas nastávajúceho podujatia. Ide aj o navodenie primeranej atmosféry a veľa bude záležať na voskovaní a príprave lyží.
Je však zrejme jasným lídrom slovenskej výpravy?
-- Po nástupe do funkcie som povedal, že musíme fungovať ako kolektív. Raz sa darí jednému, potom zase druhému, ale treba držať pokope.
Program je náročný, nie je hazardom, že Bajčičák obsadí štyri a Bátory tri súťaže?
-- Ak je správna forma, potom obavy nie sú namieste. Zložité je však predvídať, v ktorej disciplíne najviac prerazíme. Záleží aj na podklade a na tom, či lyže budú na snehu dobre kĺzať.
Niektoré preteky Svetového pohára slovenskí bežci nezvládli takticky. Čo urobíte pre to, aby sa to nezopakovalo?
-- Sú to skúsení borci, ktorí vedia, čo a ako. Niekedy však nevystačia sily, ak nie je optimálna výkonnosť. Na kratších tratiach je dôležité začať rýchle a vydržať až do konca. Jedna -- dve sekundy znamenajú pri vyrovnanom poli strašne veľa a môže to znamenať rozdiel pár priečok.
V porovnaní s inými tímami sa Slováci nemôžu porovnávať v početnosti servisného tímu a možnosťami na prípravu. Dá sa preklenúť tento hendikep?
-- Je pravda, že nie na každom sústredení sme mali lekára alebo maséra a nespolupracuje s nami toľko servismanov a technikov ako inde. Na sezónu by sme potrebovali šesť miliónov korún, dostali sme dva a pol milióna. Sú to limity, ktoré možno preklenúť len mimoriadnym úsilím, intenzitou prípravy a vypätím síl. Dúfam, že skúsenosti a danosti však chlapci zúročia. Je to môj druhý šampionát v pozícii štátneho trénera a keby sa nám podarilo minimálne nadviazať na Bátoryho šieste miesto z Val di Fiemme spred dvoch rokov, bolo by to výborné.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 03:10