StoryEditor

Máme svetový unikát

25.01.2007, 23:00
Takýmto projektom sa nemôže pochváliť žiadna hokejová liga na svete. Od budúceho ročníka pribudne do hokejovej ligy reprezentačné mužstvo.

Takýmto projektom sa nemôže pochváliť žiadna hokejová liga na svete. Slovenská hokejová extraliga bude mať od budúceho ročníka reprezentačné mužstvo do dvadsať rokov v najvyššej súťaži. Väčšina účastníkov najvyššej súťaže súhlasila s pôsobením tohto výberu v extralige.

Kluby dali svoj súhlas
Projekt zaradenia reprezentácie do 20 rokov do extraligy klubom predniesol člen výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja Ján Filc, ktorý práve túto vekovú kategóriu priviedol v roku 1999 k bronzovým medailám na majstrovstvách sveta.
Po vypočutí tohto návrhu sa hokejové kluby rozhodli schváliť účinkovanie juniorskej reprezentácie Slovenska v najvyššej klubovej súťaži od budúceho ročníka 2007/2008. "Kluby vyjadrili svoj súhlas, ktorý podmienili svojimi pripomienkami. Teraz je na rade Slovenský zväz ľadového hokeja, aby zapracoval do projektu vznesené podnety," povedal riaditeľ Pro-Hokeja Vladimír Paštinský. Je veľmi ťažko predstaviteľné akou formou sa táto reprezentácia bude tvoriť. Dohady o tom, že keď hráč odmietne nový tím a stane sa "nežiadúcim" pre reprezentáciu do 20 rokov vyvrátil viceprezident hokejového zväzu Ján Filc: "Hráčov poradný orgán, či už rodič, alebo hokejový agent musí vedieť akým smerom sa bude uberať kariéra takého juniora. Minimálne päťdesiat percent mužstva nominovaného na Majstrovstvá sveta do 20 rokov budú tvoriť práve hráči z novotvoriaceho sa týmu. Priorita smerovania slovenského hokeja ide do tohoto mužstva."

Zväz musí vyhovieť klubom
Ešte veľa otázok sa musí zodpovedať, aby bol tento projekt definitívne dokončený. "Kluby oficiálne súhlasili s tým, že pracovná skupina pod vedením Jána Filca dotvorí ten model reprezentácie tak, aby vyhovela všetkým extraligovým klubom," povedal generálny manažér Nitry Ľuboš Dobrý. Jednou z podmienok všetkých klubov je, aby výber hráčov bol maximálne objektívny a vo výbere boli najlepší hráči z tejto vekovej kategórie. Chceli by tým predísť podozreniam z klientelizmu alebo protekcie. "Zatiaľ je jasná iba jedna vec, že dvadsiatka by mala hrať v extralige od budúceho ročníka," uviedol prezident Trenčína Róbert Švehla. Trenčianski juniori sú v súčasnosti na čele súťaže tejto kategórie a majú momentálne najkvalitnejších mladých hráčov. "Treba vyriešiť aj to, akým spôsobom sa budú hráči vyberať alebo koľko hráčov z jedného klubu môže byť v tomto mužstve," dodal Švehla.
Nie všetky extraligové kluby však na stredajšom zasadnutí s týmto projektom súhlasili. "Hokejový klub Poprad bol proti návrhu, aby sa juniorská reprezentácia zaradila do extraligy," povedal výkonný riaditeľ Popradu Tibor Turan.

Kluby chcú znížiť výdavky
Na zasadnutí spoločnosti Pro-Hokej, sa hokejové kluby zaoberali aj zmenami v prestupovom poriadku, ktorého cieľom je zníženie výdavkov klubov. Viceprezident Slovana Maroš Krajči zastupoval Slovensko na zasadnutí hokejovej federácie v Petrohrade, kde sa hovorilo o novej zmluve medzi NHL a medzinárodnou federáciou. V nej má byť uvedená cesta, akou sa má uberať prestupový trh s hráčmi odchádzajúcimi do NHL. Európske tímy vychovajú hráča, ktorý v mladom veku odchádza do zámoria. Klub zaňho získa len minimálne množstvo finančných prostriedkov a preto nie je ochotný ho uvoľnovať pre potreby NHL. Posledným príkladom takéhoto konania je ruský talent Jevgenyj Malkin, ktorý musel zo svojho klubu doslova "utiecť", aby dnes žiaril v drese Pittsburghu Penguins v zámorskej profilige. "Zatiaľ sa nedá zadefinovať postoj klubov za nový návrh od NHL ale proti nemu," povedal riaditeľ Pro-Hokeja, Vladimír Paštinský.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 07:04