StoryEditor

Budaj pomôže Slovensku

04.04.2007, 00:00
Najlepší brankár NHL za uplynulý mesiac Peter Budaj posilní na svetovom šampionáte v Rusku slovenskú reprezentáciu. Pre HN to potvrdil jeho otec, Peter Budaj starší.

Najlepší brankár NHL za uplynulý mesiac Peter Budaj posilní na svetovom šampionáte v Rusku slovenskú reprezentáciu. Pre HN to potvrdil jeho otec, Peter Budaj starší. "Pokiaľ bude nominovaný, samozrejme, že príde na šampionát." Colorado Avalanche má však stále ešte teoretickú šancu postúpiť do play-off zámorskej profiligy. Na Calgary stráca sedem bodov a "lavíny" odohrajú ešte štyri duely. Dnes v noci ich čakali práve "plamene".

Po roku opäť za Slovensko
Tréner národného tímu Július Šupler tak získa pre šampionát kvalitnú jednotku. "Ešte síce bojuje o postup do play-off, ale na šampionát sa teší. Vždy sa staval pozitívne k národnému tímu," doplnil Budajov otec. Podľa neho mal v poslednom čase problémy s chrbtom, ale nešlo o nič vážne. "To bolo z preťaženia," dodal. Budaj doposiaľ reprezentoval Slovensko iba na minuloročných olympijských hrách v Turíne, kde odchytal tri zápasy, v ktorých inkasoval šesť bodov.

Hviezda v bráne
Slovenský národný tím tak bude mať na šampionáte brankára svetovej extratriedy. V pondelok bol vyhlásený za hviezdu mesiaca marec v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete. 24-ročný rodák z Banskej Bystrice, ktorý odchytal prvý zápas 8. októbra 2005 proti Dallasu (3:2), priviedol "lavíny" za uplynulý mesiac k desiatim víťazstvám v 13 zápasoch.
24-ročný Budaj priviedol Colorado v marci k 10 víťazstvám v 13 zápasoch a oživil tak šance tímu z Denveru na postup do play-off. Dosiahol v nich priemer 2,24 inkasovaného gólu a úspešnosť zásahov 91 %. V tejto sezóne odchytal 54 zápasov, z ktorých 29-krát Colorado vyhralo.

PETER BUDAJ
- v tejto sezóne odchytal 54 zápasov (29-krát jeho mužstvo vyhralo)
- priemer inkasovaných gólov na zápas: 2,7
- percentuálna úspešnosť: 90,48
- počet shutoutov v NHL: 5

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:28