StoryEditor

Jediná úloha: zdolať Federera

14.01.2007, 23:00
Kto zosadí Federera z trónu? Je hlavnou témou začínajúceho sa prvého grandslamového turnaja roka Australian Open. Dnes sa začal v Melbourne vrchol austrálskeho tenisového leta.

Kto zosadí Federera z trónu? Je hlavnou témou začínajúceho sa prvého grandslamového turnaja roka Australian Open. Dnes sa začal v Melbourne vrchol austrálskeho tenisového leta, ktorý má v mužskej dvojhre iba jedného favorita: svetovú jednotku, Švajčiara Rogera Federera. V ženskom pavúku je favoritiek viac. Medzi najvážnejšie bude patriť Francúzka Amelie Mauresmová a Ruska Maria Šarapovová.

Všetci proti jednému
Rodák z Bazileja Federer je tradične najväčším diváckym, ale aj sponzorským lákadlom na turnajoch veľkej štvorky.
"Víťazstvo na Australian Open je mojou prvoradou úlohou v prvých dvoch mesiacoch roka. Zmenil som síce prípravu, ale ciele nie. Uvedomujem si však, že uspieť v Melbourne chcú všetci, nielen ja a všetci ma chcú zdolať," povedal Federer. Švajčiar vyhral z posledných dvanástich grandslamových turnajov osem, vlani ho okrem antukového kráľa Nadala zdolal "neplánovane" iba Škót Andy Murray (bilancia 92:5) a na tvrdom povrchu je bezkonkurenčný.
"Nemyslím si, že povrch v Melbourne je pomalý. Mne vyhovuje. Loptičky lietajú dosť rýchlo. Ak to bude tak ako vlani, budem len rád," dodal Federer. Cestu za jubilejným 10. grandslamovým titulom mu budú chcieť sťažiť najmä dobre podávajúci hráči - Američan Andy Roddick, Chorvát Ivan Ljubičič a nevyspytateľný Argentínčan David Nalbandian. Prekvapiť môže niektorý zo Španielov, pričom je otázne, čo dokáže Rafael Nadal, ktorý vlani v Melbourne pre zranenie nohy chýbal.

Šarapovová alebo Mauresmová?
Po zvláštnom odhlásení nasadenej jednotky Belgičanky Justine Heninovej-Hardennovej z osobných rodinných dôvodov prevzala pozíciu nasadenej jednotky Ruska Maria Šarapovová.
"Či som nasadená ako jednotka alebo dvojka, na tom vôbec nezáleží. Vždy sa snažím hrať tak, aby som vyhrala každý zápas. Tlak z toho, že som turnajová jednotka, určite necítim," povedala 19-ročná Ruska. Druhou vážnou adeptkou na celkové víťazstvo by mala byť Francúzka Amélie Mauresmová. Obhajkyňa lanského titulu sa už naučila vyhrávať veľké zápasy, hoci v Sydney prekvapila pomerne hladkou prehrou so stále sa lepšiacou Srbkou Jelenou Jankovičovou. Vážne treba rátať aj s Belgičankou Kim Clijstersovou. Tá stojí v 23 rokoch na prahu svojej poslednej účasti v Melbourne Parku (vlani sa dobrovoľne rozhodla, že táto sezóna bude jej poslednou). "Nerada vravím dopredu o svojich ambíciách, ale pre úspech v Austrálii som pripravená urobiť všetko," hovorí Belgičanka.

Otáznik nad Hantuchovou
V prvom kole Australian Open sa predstaví päť slovenských reprezentantov. Najväčšie šance sa ako vždy dávajú Dominikovi Hrbatému a Daniele Hantuchovej. Hrbatý však nezačal rok v optimálnej forme. Na turnaji v Adelaide prehral oba zápasy v základnej skupine, v Aucklande skončil v 2. kole. Najlepšiu slovenskú tenistku zase sprevádzajú zdravotné problémy. Nasadenú pätnástku trápili v strede uplynulého týždňa vysoké horúčky a celková slabosť, ktoré ohrozovali účasť 23-ročnej popradskej rodáčky v austrálskom Melbourne. "Danielin zdravotný stav sa postupne zlepšuje, ale stále to nie je ideálne. Ak však nenastanú nejaké nečakané komplikácie, potom by zrejme napokon mala na prvé kolo nastúpiť," povedala Hantuchovej mama Marianna.
Hantuchová nechýbala v hlavnej súťaži dvojhry na ostatných 24 grandslamových podujatiach, teda od svojho debutu práve v Melbourne v roku 2001.

SLOVÁCI V 1. KOLE
Hrbatý
- Vaněk (ČR)
Lacko - Smeets (Aus.)
Hantuchová - Cornetová (Fran.)
Gajdošová - Sequerová (Ven.)
Suchá - Birnerová (ČR)

Poslední víťazi:
MUŽI:
2004 Roger Federer (Švaj.)
2005 Marat Safin (Rus.)
2006 Roger Federer (Švaj.)
ŽENY:
2004 Justine Heninová-Hardennová (Bel.)
2005 Serena Williamsová (USA)
2006 Amélie Mauresmová (Fran.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 11:59