StoryEditor

Komentár HN: Malý futbalový zázrak

25.08.2005, 00:00
Bez akéhokoľvek zveličovania môžeme povedať, že v utorok večer sa v Belehrade zrodil malý futbalový zázrak. Postarali sa oň futbalisti Artmedie Bratislava, ktorí po hororovom scenári vyradili v jedenástkovej lotérii Partizan Belehrad a postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Bez akéhokoľvek zveličovania môžeme povedať, že v utorok večer sa v Belehrade zrodil malý futbalový zázrak. Postarali sa oň futbalisti Artmedie Bratislava, ktorí po hororovom scenári vyradili v jedenástkovej lotérii Partizan Belehrad a postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov. Zverenci trénera Vladimíra Weissa získali po Celticu Glasgow skalp ďalšieho kvalitného európskeho klubu, ktorého káder, finančný rozpočet či futbalové zázemie, určite oveľa prevyšovali možnosti bratislavského klubu.
Artmedia pripravila slovenským fanúšikom krásny futbalový zážitok, aj keď musíme otvorene priznať, že v oboch súbojoch bol súper nášho majstra futbalovejší. Z kombinačnej i technickej stránky srbský majster Weissovcov prevyšoval, no totálne zlyhal v premieňaní šancí. Buď súperovi kanonieri nedokázali trafiť medzi žrde, alebo čaroval brankár Čobej. Oproti domácemu duelu s Celticom sa petržalskému tímu menej darila kombinácia, no tento nedostatok nahrádzali obrovskou bojovnosťou často až za hranicou svojich možností. Aj preto si postup skutočne zaslúžili. Pred zápasmi s anglickými, so španielskymi, s talianskymi či nemeckými veľkoklubmi, pochopiteľne, nemôžeme mať veľké oči. Opäť sa však môžeme tešiť na veľké futbalové mená, ktoré pricestujú na Slovensko.
Okrem historického úspechu je pre klub spoza Starého mosta odmenou za bojovnosť a nezlomnosť aj sladká finančná odmena. Už teraz má totiž istých 140 miliónov korún, čo je zhruba trojnásobok terajšieho rozpočtu. A to nerátame ďalšie príjmy z reklamy, predaja televíznych práv a vstupeniek. Postup do tejto miliónovej hry sa dosiaľ podaril len jedinému slovenskému mužstvu. Práve príklad 1. FC Košice zo sezóny 1997/1998 by mal byť pre Artmediu skôr odstrašujúcim. Východoslovenský tím totiž zarobené peniaze neinvestoval do ďalšieho rozvoja klubu, ale zneužil ich v prospech jednotlivcov. Bol to vlastne začiatok zániku klubu. Teraz bývalá bašta slovenského futbalu prakticky začína odznova. Verme, že Artmedia pôjde inou cestou. Týmto úspechom si získala veľké množstvo fanúšikov. Ak jej vedenie dobre zúročí účasť medzi európskou elitou, môžeme sa v budúcnosti dočkať chvíle, keď postup z 3. predkola nebudeme považovať za malý futbalový zázrak.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 00:56