StoryEditor

Olympiádu "ohrozila" štvorica ľudí

14.02.2007, 23:00
Autor:
APAPSITASITA

Na ostré protesty odporcov konania zimných olympijských hier 2010 počas pondelkového spustenia odpočítavania času do otvorenia podujatia v kanadskom Vancouveri odpovedala polícia obvinením štyroch aktivistov. Za výtržníctvo sú stíhaní dvaja muži a jedna žena vo veku od 28 do 35 rokov, iba 20-ročná Megan Craigová je obvinená z útoku na verejného činiteľa.
Útok na políciu
Aktivisti v pondelok narušili priebeh slávnostného odhalenia časomiery, ktorá bude celé tri roky ukazovať aktuálny čas zostávajúci do slávnostného otvorenia ZOH aj následných paralympijských hier. Počas ceremónie sa napriek bezpečnostným opatreniam a prítomnosti jazdeckej hliadky a desiatok policajtov podarilo niekoľkým protestujúcim preniknúť až na pódium, kde jeden z nich dokonca odstrčil moderátora a sám sa zmocnil mikrofónu.
Z jeho úst si prítomní stihli vypočuť zmes vulgarizmov, kým ho polícia "neumlčala". Aktivisti pódium aj zasahujúcich strážcov poriadku zasypali vajíčkami, balónmi naplnenými farbou a kameňmi obalenými papierom. Bezpečnostné zložky tvrdo zakročili aj proti žene, ktorej tvár čiastočne zahaľovala šatka. "Vystrašilo nás, že títo ľudia sú schopní prekročiť hranicu a zaútočiť na príslušníkov polície. Ich správanie znepokojilo všetkých zúčastnených," komentoval priebeh akcie dôstojník polície Howard Chow.
Hodiny súdneho dňa
Časomiere od spoločnosti Omega mal konkurovať lepenkový výtvor aktivistov, ktorí svoj chronometer nazvali "hodiny súdneho dňa". V rámci svojho protestu upozornili na nezáujem vlády o podporu siete sociálnych domovov a vyslovili predpoklad, že v roku konania ZOH bude vo Vancouveri bez strechy nad hlavou 6-tisíc bezdomovcov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 17:21