StoryEditor

V olympijskej sezóne začína so zjazdom

10.11.2005, 23:00
Rozhovor so slovenskou zjazdárkou Veronikou Zuzulovou

V premiére novej sezóny ste skončili v pretekoch Európskeho pohára na siedmom mieste. Slalom v nemeckom Bottrope sa netradične konal v hale, ako sa súťažilo v takýchto podmienkach?
-- S výsledkom som na úvod sezóny spokojná, aj keď som mohla skončiť aj vyššie. Škoda chyby v rozhodujúcej jazde, kde som na rovine spomalila a táto strata sa už nedala dohnať. Trať bola veľmi krátka, preto boli rozdiely medzi pretekárkami veľmi tesné. Slalom v hale je dosť netypický, mne sa lepšie súťaží pod otvoreným nebom.
Okrem pretekov Európskeho a Svetového pohára sú vrcholom nového ročníka olympijské hry. Ste spokojná s prípravou na náročnú sezónu?
-- Žiaľ, príprava nebola ideálna. V Európe nám neprialo počasie, keď sme museli pre nepriaznivé podmienky zrušiť niekoľko tréningových dní. Problémom bol aj nedostatok financií, pre ktoré sme nemohli vycestovať za lepšími podmienkami. Prvé preteky Svetového pohára sú však až o mesiac a dovtedy je dosť času doladiť formu. V kanadskom Lake Louis by som mala absolvovať dvoje preteky super G a možno nastúpim aj v zjazde.
Vašou najsilnejšou disciplínou je slalom, prečo ste sa rozhodli zaradiť do svojho programu aj kĺzavé disciplíny?
-- Na olympijských hrách chcem okrem slalomu súťažiť aj v kombinácii. Bol by pre mňa asi šok, keby som prvý zjazd absolvovala až v Turíne. Podľa našich informácií je v Lake Louis jeden z ľahších zjazdov bez skokov a aj keď sa na svahu ide rýchlosťou takmer 140 kilometrov za hodinu, nemala by som mať problémy.
Sústredili ste sa na zjazd aj v príprave, aké máte pocity z prvých jázd?
-- Celkom dobré, s rýchlosťou nemám žiadne problémy. Myslím si, že zjazd je menej náročný než super G, pretože nemusím vo vysokej rýchlosti tak často točiť v zákrutách. Trochu sa obávam len skokov, ale tie v Lake Louis nie sú. Kĺzavé disciplíny som trénovala aj s Chorvátkou Janicou Kosteličovou a v porovnaní s ňou som neskončila zle.
Plánujete vo Svetovom pohári aj nejaké preteky v obrovskom slalome?
-- Určite nie. V obráku nemám dostatočný počet FIS-ových bodov, ktoré by mi zabezpečili lepšie poradie na štarte. Najskôr sa musím presadiť v pretekoch FIS a Európskom pohári, dovtedy myslieť na Svetový pohár je v tejto disciplíne zbytočné.
Na začiatku prípravy ste mali problémy so zranenou rukou. Je to už v poriadku?
-- Zranenie už vôbec necítim, ruka ma bolela len pri slalome, preto som viac trénovala iné disciplíny. Teraz už nemám žiadne zdravotné problémy.
Vrcholom sezóny sú olympijské hry. Poznáte trate, na ktorých sa v Turíne bude pretekať?
-- Poznám ich veľmi dobre, myslím si, že mi budú vyhovovať. Povrch bude asi dosť zľadovatený, preto plánujeme trénovať vo Vrátnej, kde chceme polievať svah vodou, aby sme sa čo najviac priblížili turínskym podmienkam.
S akým umiestneným budete spokojná?
-- Ciele už mám, ale zatiaľ si ich nechám pre seba. Samozrejme, je to vrchol sezóny a chcem sa umiestniť čo najlepšie.

Zuzulová vo Svetovom pohári
Sezóna Body Poradie v slalome Celkové poradie
2001/02
89 23. 68.
2002/03 vynechala sezónu pre zranenie
2003/04 192 15. 42.
2004/05 185 9. 37.
Najväčšie úspechy: Juniorská majsterka sveta 2002, 3. miesto v pretekoch SP 2004 v Region Arber, víťazka EP 2003/04

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 11:21