StoryEditor

Superturnaj v Petrohrade sa začína

10.01.2007, 23:00
Hokejová elita sa tretikrát stretáva v ruskom Petrohrade, na najprestížnejšom hokejovom klubovom turnaji, Európskom pohári majstrov.

Hokejová elita sa tretikrát stretáva v ruskom Petrohrade, na najprestížnejšom hokejovom klubovom turnaji, Európskom pohári majstrov. O vzácnu trofej Silver Stone sa stretne šesť klubov najlepších krajín podľa rebríčka. V Rusku nebude chýbať ani slovenský zástupca, úradujúci majster Žilina. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch reprezentovali Slovensko Trenčín a Slovan, ani jeden z nich však nezískal žiadny bod. Predstavitelia Medzinárodnej hokejovej federácie prišli pred dvomi rokmi s myšlienkou vytvoriť obdobu futbalovej Ligy majstrov.

Favoritom sú opäť Rusi
Mužstvá sú rozdelené do dvoch skupín. Do nedeľňajšieho finále sa dostanú iba ich víťazi. V skupine Ivana Hlinku sa predstaví najväčší favorit turnaja Kazaň, Lugano a Färjestad. V skupine Alexandra Ragulina sa stretnú Hämeenlinna, Sparta a Žilina. Ani jeden z účastníkov ešte na Európskom pohári majstrov neštartoval. Okrem zisku strieborného pohára dostane víťaz 360-tisíc švajčiarskych frankov (takmer osem miliónov korún). Celková prémia je 800-tisíc švajčiarskych frankov. Zdolaný finalista získa prémiu 200-tisíc, tímy na treťom a štvrtom mieste 80-tisíc a posledné tímy v skupinách si odnesú z Petrohradu po 40-tisíc švajčiarskych frankov.
V predchádzajúcich dvoch rokoch vždy zvíťazili ruské kluby - v premiére Avangard Omsk a v poslednej sezóne Dinamo Moskva.

Morozov a tí ostatní
Súpermi Žilinčanov budú najskôr fínska Hämennlinna a následne pražská Sparta. Hämeenlinne patrí aktuálne druhá priečka vo fínskej lige a rovnako ako Žilina získala v minulom ročníku svoj premiérový majstrovský titul. Fíni majú momentálne na lavičke skúseného kormidelníka Jukku Jalonena. Ten je pri mužstve od roku 2001. Lídrom je 54-násobný fínsky reprezentant Mika Stromberg. V tabuľke produktivity sú najvyššie Toni Mäkiaho, Aki Uusikartano, Mikko Mäenpää, Jani Hassinen a Antti Pihlström.
Sedemnásobný český šampión Sparta Praha je z tejto trojice najstarším hokejovým klubom, jeho vznik sa datuje už do roku 1903. Po návrate z Ruska je brankárskou jednotkou Dušan Salfický, ktorému výborne sekunduje nádejný Tomáš Duba. Obrane kraľuje dvojica Jiří Vykoukal - František Ptáček, ale medzi stabilných bekov patria aj dvaja Slováci Richard Stehlík a Ján Tabaček. Skaličan Stehlík dokonca v prvej obrane. Nebezpečný je najmä prvý útok Sparty Michal Sivek - Jaroslav Hlinka - Jan Hlaváč, ale Žilinčania si musia dávať pozor aj na druhú formáciu Petr Ton - Tomáš Netík - Ondřej Kratěna. Všetci traja útočníci v Netíkovej formácii sa zmestili medzi päť najproduktívnejších Sparťanov.
Medzi najväčšiu hviezdu turnaja by mal však patriť útočník ruskej Kazane Alexej Morozov, ktorý odohral v NHL sedem sezón, počas ktorých strelil xx gólov a na xx prihral.

ZÁKLADNÉ SKUPINY
Skupina Alexandra Ragulina
Hämeenlinna (Fínsko)
Sparta (Česko)
Žilina (Slovensko)

Skupina Ivana Hlinku
Kazaň (Rusko)
Lugano (Švajčiarsko)
Färjestad (Švédsko)

Program Žiliny
Dnes: Hämeenlinna - Žilina (13.00)
Zajtra: Žilina - Sparta (13.00)

POROVNANIE KRAJÍN
Krajina Registrovaní hráči Počet štadiónov Počet obyvateľov (v miliónoch)
Česko 83 589 136 10,2
Fínsko 62 886 222 5,2
Rusko 77 202 142 143,4
Slovensko 9 402 38 5,4
Švédsko 67 747 301 9,0
Švajčiarsko 25 106 70 7,4

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 01:06