StoryEditor

Španielsko má nového kráľa -- Alonsa

27.09.2005, 00:00

Obrovské nadšenie zavládlo v Španielsku po tom, ako sa vo víkendovej Veľkej cene Brazílie stal novým majstrom sveta seriálu F1 jazdec tímu Renault Fernando Alonso. Premiérový titul španielskeho pilota v najprestížnejšom motoristickom seriáli oslavovalo iba v pretekárovom rodnom meste Oviede takmer 40-tisíc nadšených priaznivcov. Novému šampiónovi už stihla zablahoželať kompletná španielska politická smotánka, nadšenie neskrýva ani národná tlač, ktorá označila Alonsa za nového kráľa F1. "Fernando je najlepšou ikonou španielskeho športu," tvrdil vo včerajšom vydaní denník El Mundo. Atmosféru osláv sa snažil zachytiť ďalší denník Marca: V Oviede je peklo, celé mesto stojí na hlave. Nech žije toreador Alonso!"
Nový majster sveta, ktorý skoncoval s nadvládou Nemca Michaela Schumachera, si podľa vlastných slov ešte neuvedomil, čo dosiahol. "Myslím si, že mi to dôjde za pár dní. Gratulovali mi desiatky ľudí, okrem iných aj kráľ Juan Carlos či ministerský predseda Zapatero. Španielsko nemá dlhú tradíciu v F1, o to viac ma teší prvý titul pre našu krajinu," uviedol na tlačovej konferencii po pretekoch najmladší šampión v histórii F1. "Kraľovať v 24 rokoch Poháru jazdcov je skvelé. Pripravili sme Fernandovi skvelý voz a on našu prácu premenil na celkový triumf. Je to veľký deň pre Renault," doplnil Alonsa šéf tímu Flavio Briatore.
Radosť na jednej strane, smútok na druhej. "Som nesmierne sklamaný. Celú sezónu máme rýchlejšie auto, no na konečné víťazstvo to nestačilo. Mrzí ma to, ale s Fernandovým náskokom k tomu raz muselo prísť," uviedol v priebežnom poradí druhý Fín Kimi Räikkönen, ktorému sa rozplynul sen o titule. Jednotka tímu McLaren pritom dosahovala v tejto sezóne výborné výsledky a na ceste za vyššími métami ho zastavili iba technické problémy jeho monopostu. Smoliar sezóny musel pre poruchu trikrát odstúpiť z prvého miesta a v kvalifikácii tri razy stratil pre vynútenú výmenu motora desať miest na štarte. V Malajzii ho zastavil defekt, v Austrálii zasa musel po zhasnutí motora štartovať až z posledného miesta. Tieto nedostatky neušli ani šéfovi tímu McLaren Ronovi Dennisovi: "Ospravedlňujem sa Kimimu za stratu šance na titul, ktorá mu unikla vinou technických porúch nášho monopostu. Teraz sa musíme sústrediť aspoň na víťazstvo v Pohári konštruktérov."

FORMULA 1
Výsledky VC Brazílie: 1. Montoya (McLaren) 1:29:20,574, 2. Räikkönen (McLaren) +2,527, 3. Alonso (Renault) +24,840, 4. M. Schumacher (Ferrari) +35,668, 5. Fisichella (Renault) +40,218, 6. Barrichello (Ferrari) +1:09,173, 7. Button (BAR) +1 kolo, 8. R. Schumacher (Toyota) +1 kolo
Poradie jazdcov: 1. Alonso 117, 2. Räikkönen 94, 3. Montoya 60, 4. M. Schumacher 60, 5. Fisichella 45
Pohár konštruktérov: 1. McLaren 164, 2. Renault 162, 3. Ferrari 98, 4. Toyota 81, 5. Williams 59

Alonso Räikkönen
VC Austrálie
3. miesto* 8. miesto (na štarte mu zhasol motor a musel štartovať z posledného miesta)
VC Malajzie 1. miesto 9. miesto* (pre defekt musel odísť do boxov zo 4. miesta)
VC Bahrajnu 1. miesto 3. miesto
VC San Marina 1. miesto --* (pre technické problémy odstúpil z 1. miesta)
VC Španielska 2. miesto 1. miesto
VC Monaka 4. miesto 1. miesto
VC Európy 1. miesto* -- (pre poruchu závesu vypadol v poslednom kole z 1. miesta)
VC Kanady -- (po havárii musel odstúpiť z 1. miesta) 1. miesto*
VC USA -- (neštartoval) -- (neštartoval)
VC Francúzska 1. miesto 2. miesto* (pre výmenu motora musel štartovať až z 13. miesta)
VC V. Británie 2. miesto 3. miesto* (pre výmenu motora musel štartovať až z 12. miesta)
VC Nemecka 1. miesto --* (pre technické problémy odstúpil z 1. miesta)
VC Maďarska 11. miesto (pri havárii na štarte poškodil monopost) 1. miesto*
VC Turecka 2. miesto 1. miesto
VC Talianska 2. miesto 4. miesto* (pre výmenu motora musel štartovať až z 11. miesta)
VC Belgicka 2. miesto 1. miesto
VC Brazílie 3. miesto 2. miesto
VC Japonska 9. októbra
VC Číny 16. októbra
* -- najrýchlejšie kolo

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:33