StoryEditor

Futbalové dieťa egyptského multimiliardára

03.10.2002, 00:00

V Spojených štátoch amerických v súčasnosti prebieha súdny spor egyptského multimiliardára Mohammeda Al Fayeda s trojicou mužov, ktorí sa vydávali za agentov americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a prisľúbili mu dodanie "zaujímavých" dokumentov. Tie mali dokázať, že za smrť jeho syna Dodiho Al Fayeda a princeznej Diany je zodpovedný Buckinghamský palác...

Al Fayed senior krátko po automobilovej nehode, pri ktorej zahynul jeho syn s princeznou Dianou, vyhlásil, že neverí v náhodný sled tragických parížskych udalostí z 31. augusta 1997 a ponúkol 20 miliónov USD tomu, kto mu o tom prinesie konkrétny dôkaz. Na jeho výzvu sa prihlásila trojica mužov, ktorá si však od Al Fayeda vyžiadala na zabezpečenie usvedčujúcich dôkazov zálohu vo výške niekoľkých miliónov USD. Dôverčivý Egypťan požadovanú sumu trojici "agentov" vyplatil a po krátkom čase naozaj dostal súbor dokumentov. Ten obsahoval plány špeciálneho oddelenia britskej rozviedky MI-6 a lekársky certifikát o Dianinom tehotenstve, ktorý mal viesť kráľovský palác k naznačeniu istého rozhodnutia. Po analýze týchto materiálov však odborníci z Al Fayedovej bezpečnostnej služby zistili, že dodaná dokumentácia je falošná, a tak sa Al Fayed súdi a požaduje odškodné vo výške 6 miliónov USD... CIA sa síce od podarenej trojice dištancovala, ale Al Fayed prepojeniu na nešťastnú tragédiu naďalej verí. Americká tlač sa rozdelila na tri časti, jedna verí CIA, druhá -- tá, ktorá pochybuje nad férovosťou tajných služieb -- prikyvuje egyptskému multimiliardárovi, a tá posledná sa jednoducho zabáva... Všetky tri skupiny však nadmieru zaujala odpoveď Al Fayeda na otázku, čo s prípadne vysúdeným odškodným?

Charita alebo futbal
Mohammed Al Fayed najskôr pri odpovedi pre US Today nezaváhal. "Odškodné by šlo na charitu..." Po krátkom okamihu sa mu však podľa žurnalistu z najväčšieho amerického denníka zablyslo v očiach a s rozžiareným úsmevom dodal: "...alebo na konto môjho futbalového klubu. Volá sa Fulham, Football Club Fulham!" Teda na konto klubu, ktorý je známy azda všetkým futbalovým fanúšikom na Slovensku. Aj vďaka tomu, že si úspešne razí cestu pohárovou Európu. Po prvej sezóne v Premiership sa klub dostal do UEFA Intertoto Cupu, v ňom postúpil cez fínsku Haka Valkeakoski (0:0 a 1:1), grécke Aigaleo Atény (1:0 a 1:1), francúzske Sochaux (1:0 a 2:0) a vo finále tejto pohárovej súťaže zdolal taliansku Bolognu (3:1 a 2:2). Týmto víťazstvom sa súčasne kvalifikoval do 1. kola Pohára UEFA, v ktorom už pred dvomi týždňami vyhral v úvodnom zápase na pôde Hajduku Split 1:0.

Vlastníctvo klubu ako východisko zo spoločenskej núdze
Základ úspechu klubu FC Fulham bol postavený už v roku 1996. Práve v tomto roku sa stal Egypťan Mohammed Al Fayed starší prezidentom klubu. "Viedla ma k tomu spoločenská núdza a láska k futbalu," priznal neskôr v exkluzívnom rozhovore pre The Guardian Egypťan. To prvé znamená asi to, že do anglických spoločenských salónov vedú kľukaté cesty, zviazané nielen s postavením a peniazmi, ale aj istou tradíciou. Konzervatívni Angličania na nej lipnú, Al Fayedovci, bez ohľadu na vlastnícke vzťahy k najväčšiemu reťazcu obchodných domov na svete (sieť Harrods), boli a sú Egypťania... Azda najmarkantnejším príkladom bol vzťah Al Fayeda juniora s princeznou Dianou. Anglická spoločnosť, verejnosť, tlač, samotný Buckinghamský palác, nikdy neprijali puto medzi členom kráľovskej rodiny a niekým z krajiny, kde, ako posmešne naznačil The Sun, sa "stále jazdí na ťavách..." Aj preto sa jedinou láskou Mohammeda Al Fayeda st., ako to vyriekol vo svojom ďalšom priznaní na vlastnej oficiálnej webovej stránke, stal po smrti jeho syna Football Club Fulham.

Keeganova éra
S úspešným napredovaním klubu sa okrem samotného prezidenta a vlastníka klubu Al Fayeda spájajú aj dve ďalšie mená -- manažérov Kevina Keegana a Jeana Tiganu. Prvý z nich začal pracovať s mužstvom od septembra 1997. Malá myš (Little Mouse) alebo Kev, ako Keegana v Anglicku prezývajú, sa nechal inšpirovať dvoma skutočnosťami. Prakticky nevyčerpateľným finančným zázemím a silnou túžbou ľudí v klube. Túžbou po úspechu. Prvý skoro prišiel už v sezóne 1997/1998, vtedy druhodivízny Fulham skončil vo svojej súťaži šiesty. V baráži o postup do prvej divízie však podľahol Grimsby (1:1 a 0:1). "Ak niektorí hovoria, že to bolo dobré, lebo mužstvo ešte nebolo psychicky pripravené na vyššiu súťaž, hádam aj majú pravdu," zaspomínal Keegan. O rok na to už Fulham nezaváhal, 101 bodov ho vynieslo do druhej najvyššej anglickej súťaže -- Division One, kde hral naposledy v roku 1986. Keegan si však tento úspech vychutnal iba krátko, pretože dostal ponuku stať sa reprezentačným trénerom, a tak klub opustil. Keegan hneď po odchode z FC Fulham pre The Independant povedal: "Odchádzal som nerád, ale reprezentácia, to je výzva a sen každého trénera. Do mojej práce mi Mohammed Al Fayed nikdy nezasahoval, cítil som absolútnu voľnosť a pokoj. Máloktorý klub v Anglicku má takého šéfa a mecenáša. Lúčili sme sa so slzami."

Dohoda s Tiganom: pri víne v pivničke
Vo Fulhame Keegana nakrátko nahradil Paul Bracewell, až do marca 2000, keď tím prehral s Ipswichom. Funkciu hrajúceho manažéra začal plniť Nemec Riedle, pomerne skoro ho však vystriedal bývalý tréner Olympique Marseille a AS Monaco, niekdajší skvelý francúzsky záložník 80. rokov, 52-násobný reprezentant Jean Tigana. S Fulhamom sa dohodol 9. apríla 2000, nastúpil k 1. júlu 2000. Rokovania medzi Tiganom a Al Fayedom prebiehali v Tiganovej vinárskej pivničke na pobreží Stredozemného mora pri Marseille, kde má Tigana veľkú vinicu. "To ani neboli rokovania. Bolo to priateľské posedenie s človekom, ku ktorému som cítil náklonnosť už po prvej polhodine a prvom pohári môjho, musím sa pochváliť, skvelého vínka," povedal malý Francúz, ktorého zaujala i okamžitá náklonnosť jeho dcéry k Al Fayedovi. Šéf Fulhamu ju totiž nikdy nezabudol obdarovať novou hračkou, čokoládou či lízankou. Pragmatická stránka veci: trojročný kontrakt Tiganu má hodnotu 7,5 milióna libier! Dodajme však, že na spomínanom priateľstve niečo bude, Mohammed Al Fayed málokedy chýba na tradičných posedeniach pri rošte, vyprážaných rybách a ustriciach u Tiganovcov.

Splnený sen -- Fulham v Premiership
Tigana hneď po prvej sezóne splnil sen mnohých Londýnčanov, keď dostal Fulham v ročníku 2000/2001 medzi elitu do najvyššej anglickej ligy -- Premiership. Medzi fanúšikmi radostne pobiehal s bieločiernym šálom na krku i vtedy 67-ročný majiteľ Fulhamu. "Ak by o britskom občianstve pre Al Fayeda rozhodovalo referendum v západnom Londýne, tak by ho mal," dodal výstižne The Mirror. Al Fayed ho však napriek svojim miliardam nemá... Tak má aspoň britský klub. "Máme fantastickú budúcnosť! Verím, že po prvej sezóne, v ktorej bude hlavným cieľom záchrana, pritom však aj tá sa dá zrealizovať niekde v strede tabuľky, prídu len a len lepšie sezóny. O pár rokov bude patriť Fulham k špičke," povedal vtedy Mohammed Al Fayed, ktorý dal z vlastných zdrojov v poslednej sezóne 150 miliónov liber, 70 na réžiu klubu, 80 miliónov na rekonštrukciu štadióna Cottage Craven, "starčeka" z 30. rokov 20. storočia. Jeho sebavedomý odhad ho nesklamal. Drzý bohatý nováčik prešiel minulou sezónou v Premiership bez väčších problémov, dostal sa do pohárovej Európy a jej súťažami pláva stále.

Reprezentačný tím
Pred šiestimi rokmi by veru málo futbalových odborníkov predpovedalo, že druhodivízny Fulham bude miešať karty v najvyššej lige a že jeho káder bude nabitý reprezentačnými hráčmi z 11 krajín! V FC sú zastúpené reprezentácie Walesu (obrancovia Andrew Melville, Chris Coleman, Alan Neilson), Severného Írska (brankár Maik Taylor), Holandska (gólman Edwin van der Sar), Írska (obrancovia Steve Finnan a Terry Phelan), Francúzska (obrancovia Alain Goma a Martin Djetou, záložníci Steed Malbranque a Abdeslam Ouaddou, v širšom francúzskom kádri je i záložník Nicholas Sahnoun a útočník Louis Saha), Kamerunu (obranca Pier Nled Wome), USA (záložník Eddie Lewis), Portugalska (útočník Luis Boa Morte), Lotyšska (útočník Andrejs Stolcers), Japonska (záložník Juniči Imamoto) a Dánska (stredopoliar Bjarne Goldbaek).

Ako v sieti Harrods...
Tí všetci sú v klube spokojní. Existuje v ňom rasová i národnostná rovnosť, aj preto tento týždeň Fulham podal na UEFA sťažnosť za rasistickú atmosféru v Splite. Chorváti urážali jeho hráčov tmavšej pleti. V klube je spokojnosť s financiami. Hráči sú dobre platení, ako bonus majú kreditné karty siete Harrods a pravidelné voľné poukážky na nákup v jej obchodných domoch. Futbalisti Fulhamu majú k dispozícii pred dvoma rokmi vybudovaný supermoderný tréningový areál Motspur Park, tvoria ho tri trávnaté ihriská, lekárske laboratóriá (!), bazény, sauny, regeneračné strediská... Permanentky na domáce zápasy sú z 90 percent vypredané dávno pred začiatkom sezóny. O miesto na drese sa sponzori doslova bili, boj o propagáciu svojho mena nakoniec vyhral veľký internetový provide Demon Internet. Za 1,5 milióna libier na rok. Tu sa už ukazuje druhá strana mince. Istý, aj keď pri výdavkoch Egypťana stále malý zisk. "Ale tak som začínal i pri sieti Harrods, keď som ju v roku 1985 kúpil. Postupoval som rovnako. Najprv investície, potom vyrovnaná hladina, teraz je to suverénny zisk," hovorí Al Fayed, z ktorého hlasu cítiť, že klub ešte nepovedal svoje posledné slovo.


Fulham Football Club
Rok založenia: 1879
Adresa: Fulham Footbal Club
Craven Cottage
Stevenage Road
London
SW6 6HH
Website: www.fulhamfc.co.uk
Štadión: Craven Cottage (19 250 miest)
Farby: čierna a biela
Prezident klubu: Mohammed Al Fayed st.
Manažér: Jean Tigana

Nabudúce: Silvio Berlusconi (AC Miláno)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 19:41