StoryEditor

Z Ameriky do reprezentácie nemusí byť ďaleko

12.04.2005, 00:00
Rozhovor s futbalistom Ľubomírom Reiterom

Mnohí fanúšikovia zostali zaskočení, že ste podpísali ročnú zmluvu s klubom americkej MLS Chicago Fire. Neovplyvní to vašu výkonnosť a ambície?
-- To, že som a chystal odísť z Olomouca už dávnejšie, je známe. No hlavne možnosti, ktoré sa otvárali v Rusku, stroskotali, a tak už som si hovoril, že treba niečo urobiť, lebo ak hráč prešvihne vhodný termín, nemusí sa dostať inde. Američania sa nakontaktovali na môjho manažéra a pretože vyšli v ústrety požiadavkám Sigmy, nič nebránilo v rozviazaní platného kontraktu a uzavretiu novej zmluvy. A pokiaľ ide o výkonnosť, nemám obavy, lebo aj v zámorí je veľa kvalitných hráčov z celého sveta.
Čo od vás v klube očakávajú?
-- Naposledy sa nedostali do play-off, radi by to dokázali v tomto ročníku, ktorý sa začal pred niekoľkými dňami. Pred tromi rokmi bol klub majstrom USA a k tomu smerujú jeho ambície. Mňa angažovali ako zakončovateľa, pretože doterajší najlepší strelec z Jamajky, ktorý nastrieľal v minulej sezóne jedenásť gólov, odišiel. Vynasnažím sa naplniť ich očakávania.
S kým ste konzultovali váš odchod do neznáma?
-- S rôznymi ľuďmi a sám som dlho nevedel, čo robiť. Je to naozaj pre Európana dosť odlišné teritórium, ale povedal som si, že možno ma bude mrzieť, ak by som nad touto šancou mávol rukou. Okrem toho mi tento úmysel odobril aj Luboš Kubík, bývalý československý reprezentant, ktorý hral tiež práve v Chicagu. Pokiaľ ide o podmienky, tie nie sú také, ako by si kdekto mohol myslieť, ale budem to mať lepšie než v Olomouci
Uvažujete zakončiť kariéru v USA?
-- No, to ešte nie, veď mám iba tridsať rokov. Ak by som bol spokojný, môžem na základe opcie kontrakt predĺžiť, ale ak to nevyjde, vrátim sa na starý kontinent a pohľadám si niečo iné.
Nemyslíte si, že zídete z očí, zídete z mysle. Narážame na postoj reprezentačného trénera Dušana Galisa?
-- V tom nevidím problém, lebo všetko je o pravidlách spolupráce a dôvere. Pokiaľ budem užitočný, sadnem si do lietadla a priletím. Možno nevýhodou bude nedostatok informácií o mojej výkonnosti, ale aj to sa dá preklenúť. Rád by som si uchoval priazeň trénera aj v ďalšej etape kvalifikácie.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 23:29