StoryEditor

Rozhodcu Šramku zbili, Micheľ chce skončiť s činnosťou

V piatok predpoludním sa stal člen výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu a šéf zväzovej komisie rozhodcov Igor Šramka (46) terčom fyzického útoku neznámych páchateľov. Šramka práve odprevádzal svoju dcérku, osemročnú Kristínu, do školy. Podľa vyjadrenia hovorkyne krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Aleny Toševovej Šramku prepadli dve osoby, ktoré z miesta činu ušli. "Polícia začala voči neznámemu páchateľovi trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví. Šramka bol pritom ošetrený v nemocnici, vyviazol s ľahším zranením. On sám trestné oznámenie nepodal. Ďalšie okolnosti incidentu sa ešte preverujú," uviedla Toševová. Šramka ešte večer po incidente abdikoval na svoje dve vyššie spomínané funkcie. Dodatočne vyšlo najavo, že Šramku už pred jeho domom zbili aj pred mesiacom a bol desať dní práceneschopný. Mal aj telefonické vyhrážky a v jeho audítorskej firme ho hľadali nejakí holohlaví ľudia.
Na brutálny útok reagoval okamžite futbalový zväz. Jeho predstavitelia kontaktovali prezidenta Policajného zboru SR Antona Kulicha so žiadosťou, aby osobne dohliadol na priebeh vyšetrovania. Komisia rozhodcov zareagovala tak, že všetky sobotňajšie stretnutia I. a II. ligy sa začali s pätnásťminútovým oneskorením. Naša rozhodcovská jednotka Ľuboš Micheľ vyhlásil, že "ak policajné vyšetrovanie preukáže, že napadnutie má súvis s futbalom, budem nútený zvážiť svoje ďalšie účinkovanie v ňom".

Marko: Hanbím sa.
K incidentu sa nám vyjadril bývalý predseda komisie rozhodcov Jozef Marko: "Nevieme dnes povedať, kto to urobil a aký bol motív. Hanbím sa. Vrhá to zlé svetlo na našu spoločnosť, že tu začína vládnuť násilie. V minulosti som mal aj ja nejaké vyhrážky, alebo sa ma pokúšali kamuflážou odvolať z jedného seminára. Vždy sa nájde nejaký hlupák, ktorý povyšuje svoje emócie a takýmto spôsobom prejavuje svoje sklamanie, či nenávisť."
Stojí to za tie peniaze?
Zväzová komisia rozhodcov zodpovedá za prácu rozhodcov I. a II. ligy, ktorí sú uvedení v nominačných listinách na príslušné súťažné obdobie a za ich delegovanie na jednotlivé stretnutia. Ide o kolektívne rozhodnutia, aj keď určité právomoci pri nich má predseda komisie. V Corgoň lige je odmena hlavného rozhodcu za jedno stretnutie 13 800 Sk, asistenti dostávajú 8 400 Sk. V II. lige ide o sumy 8 400, resp. 5 400 Sk. Stojí to za tieto peniaze znášať riziko ohrozenia zdravia, nehovoriac o sériách vulgárnych nadávok, ktorým sú zo strany divákov rozhodcovia každodenne napádaní. Je pritom logické, že i rozhodcovia sa dopustia omylov. V čerstvej pamäti je Miroslav Jaška, na ktorého sa po dueli Trnava -- Nitra a zranení útočníka Ujlakyho vehementne sťažovali funkcionári Spartaka. A najnovšie v sobotu v zápase Trnava -- Inter "vraj" rozhodca Ľubomír Samotný neodpískal v prospech Trnavy až tri pokutové kopy.

Igor Šramka
-- narodený: 2. novembra 1959 v Banskej Bystrici
-- rozhodca od roku 1984, do I. ligy postúpil v roku 1993, od roku 1994 je aj na zozname rozhodcov UEFA a FIFA
-- rozhodcovské vrcholy: Euro 2000, finále Pohára konfederácií 2001, semifinále MS 2002, finále Pohára UEFA 2003, Euro 2004.
-- s aktívnou činnosťou skončil v r. 1994, v r. 2006 bol zvolený za predsedu komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. jún 2024 18:38