StoryEditor

Dve cesty - jeden triumf

19.02.2007, 23:00

Obidve mali rovnaké štartovacie pozície. Obidve vedú ich otcovia, ktorí im vytvorili skvelé podmienky. Obidve majú perspektívu patriť do absolútnej svetovej špičky. Podarilo sa to však len jednej. Dve lyžiarky, kamarátky, ktoré sú teraz rivalky: Slovenka Veronika Zuzulová a Češka Šárka Záhrobská. 22-ročné športovkyne majú veľa spoločného. Od sedemnástich rokov sú považované za najtalentovanejšie pretekárky svojich krajín.
Veroniku od útleho detstva trénuje jej otec, Timotej Zuzula. Je členkou Armádneho športového centra v Banskej Bystrici. Ako 14-ročná vyhrala obrovský slalom na Trofeu Topolino (neoficiálne majstrovstvá sveta žiakov). Od šestnástich rokov štartuje v pretekoch Svetového pohára. V roku 2002 sa stala juniorskou majsterkou sveta v slalome. Medzi jej najväčšie slalomové úspechy patria dve tretie miesta (Zwiesel a Kranjska Gora).
Česká lyžiarka, ktorá bola dlho porovnávaná práve s našou Zuzulovou, však napredovala oveľa rýchlejšie. Stala sa juniorskou majsterkou sveta, pred dvomi rokmi na svetovom šampionáte získala bronz a teraz historické zlato. Odborníci to považujú za senzáciu, jej tréner, otec Petr Záhrobský, to však považuje za logické vyústenie jej snaženia. "Šárka nikdy nemala priamu cestu na vrchol. Musela ísť krok za krokom. Myslím si, že sa jej vývoj nekončí. Nie je to pre nás až také prekvapujúce," povedal pre HN Petr Záhrobský. Cesta na vrchol však bola náročná. Jej vývoj išiel vždy mimo českého lyžiarskeho zväzu. Otec novopečenej majsterky sveta musel vytvoriť vlastný tím odborníkov. "Pokiaľ sme chceli uspieť, museli sme si nájsť svojich ľudí. V Česku nebol žiadny špecialista. Šárka má špeciálnych ľudí okolo seba a som rád, že sa to prejavilo," dodal Záhrobský. Toto odlúčenie od zväzu však vytváralo konflikty medzi tímom okolo 22-ročnej Záhrobskej a samotným českým lyžiarskym zväzom. Teraz je situácia taká, že Záhrobská má vytvorené optimálne podmienky: "Poviem to tak, čo potrebujeme, to si zariadime," ukončil Záhrobský.

ÚSPECHY RIVALIEK
Veronika Zuzulová
-- 3. miesto v slalome SP (Kranjska Gora
-- 3. miesto v slalome SP (Zwiesel)
-- 4. miesto v slalome SP (Santa Caterina)
-- 5. miesto v slalome SP (Val D´Isére)

Šárka Záhrobská
-- majsterka sveta v slalome (Aare)
-- bronzová z MS v slalome (Bormio)
-- 4. miesto v kombinácii na MS (Aare)
-- 5. miesto v kombinácii na MS (Bormio)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 22:34