StoryEditor

Zabel: Priznávam sa. Klamal som

25.05.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

BONN -- Nad minulosťou nemeckého cyklistického tímu T-Mobile sa sťahujú dopingové mraky. K užívaniu zakázaných látok sa priznal už aj jeden z najlepších nemeckých jazdcov posledných 15 rokov Erik Zabel i jeho bývalý spolujazdec Rolf Aldag. V emocionálnom prejave vynikajúci šprintér Zabel uviedol, že užil zakázanú látku EPO (erytropoietín) počas pôsobenia u predchodcu tímu T-Mobile Telekome v roku 1996.
"Užil som EPO v roku 1996, ale hneď po týždni som s tým prestal, lebo to malo pre mňa aj nežiadúce účinky," povedal Zabel. 36-ročný Nemec je strieborným medailistom z majstrovstiev sveta 2006 a šesťkrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France. "Bolo pre mňa veľmi ťažké povedať o dopingu môjmu synovi, mojim rodičom. Všetkým som doteraz klamal. Bola to však jediná moja skúsenosť s dopingom počas celej kariéry," dodal so slzami v očiach Zabel, ktorý v súčasnosti jazdí za zoskupenie Milram. Vedeniu tímu úmysel priznať sa oznámil pred dvoma dňami. "Neviem ešte, aký trest voči mne vyvodia, nemám o svojej budúcnosti ani potuchy, teraz však nadišiel čas povedať pravdu o svojej minulosti," tvrdil Zabel.
Aldag je teraz športovým riaditeľom tímu T-Mobile. Podľa slov bývalého cyklistu užil EPO prvýkrát v roku 1995 pred začiatkom Tour de France. Aldag i Zabel pomáhali Bjarnemu Riisovi a Janovi Ullrichovi pri ich víťazstvách na Tour de France 1996 a 1997.
Obaja ako dôvod uviedli strach, že stratia krok s najlepšími. Erytropoietín je stimulant na zvýšenú produkciu červených krviniek a zároveň dlhodobé zvýšenie výkonnosti človeka. Aldag užíval EPO v rokoch 1995 až 2002. Podľa vlastných slov v minulosti o dopingu klamal. "Musím sa ospravedlniť, klamal som, pretože som si myslel, že mi to pomáha. V roku 1994 som hovoril s viacerými kolegami z tímu o vývoji cyklistiky a rozhodol som sa niečo si zaobstarať. V roku 1995 som začal brať EPO," priznal sa Aldag, ktorý zatiaľ svoju pozíciu v T-Mobile nestratí. Šéf tímu Bob Stapleton odmietol Aldagovu ponuku na rezignáciu. .
SITA

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 17:59