StoryEditor

Bežkári si veria najviac v štafete

04.01.2005, 23:00
Na prvý bod prípravy v tomto roku sa vybrali slovenskí reprezentanti v bežeckom lyžovaní, ktorí rozložia svoj stan v slovinskom stredisku Rateče.

Na prvý bod prípravy v tomto roku sa vybrali slovenskí reprezentanti v bežeckom lyžovaní, ktorí rozložia svoj stan v slovinskom stredisku Rateče. K dispozícii budú mať aj hipoxický dom, kde sa dá upravovať nadmorská výška a organizmus si skôr zvykne na iné dávky kyslíka a redší vzduch, ako aj perfektne upravené trate v talianskom Tarvisiu či neďalekej Planici. "Práve nerušená možnosť na trénovanie sa nám v tomto období veľmi zíde. Začíname totiž s ladením formy pred majstrovstvami sveta v Nemecku," uviedol štátny tréner Ivan Hudáč. Kým vo vlaňajšej časti tohto ročníka SP sa jeho zverenci Ivan Bátory a Martin Bajčičák snažili zvládnuť čo najviac podujatí v rámci SP, v nastávajúcich mesiacoch budú už svoj scenár redukovať. Aj preto vynechali vstupné tohtoročné podujatie v Estónsku a mali by si pripnúť súťažné bežky najbližšie až v polovici januára v Novom Měste na Morave. "Vyčerpávajúci program nebol vždy osožný a hlavne prechod zo Škandinávie do ďalšej fázy seriálu nevyšiel optimálne. Možno bolo rozumnejšie niektoré preteky vynechať. No chceli sme naháňať body, aby sa chlapci dostali do červenej skupiny." Práve tridsiatka elitných bežcov má od Medzinárodnej lyžiarskej federácie hradené náklady na štarty v pretekoch SP a aj výhodu lepšieho nasadzovania do štartových listín.
Na margo zatiaľ nedostatočných výsledkov v štafetách dvojíc Hudáč pripomenul, že kým v Berne zavážila taktická chyba Bátoryho, ktorý sa nechal súpermi zamknúť tesne pred rozhodujúcim finišom, v Asiagu zase nemali chlapci optimálne namazané lyže. V žiadnom z týchto pretekov Slováci nepostúpili ani do finálovej desiatky. "Výkonnostne chlapci majú na prienik medzi špičku, lenže na to treba súhru všetkých okolností." Kým Bátory dosiaľ napĺňal očakávania, Bajčičák od začiatku sezóny nie je v optimálnej pohode. "Chce to, aby sa raz vyšvihol na dobré bodované miesto a verím, že potom sa to ukáže aj na jeho psychike." Podľa trénera Slovákov momentálne je privčas hovoriť o disciplínach, v ktorých sa slovenskí lyžiari predstavia na MS v Oberstdorfe (16. -- 27. 2.), hoci je zrejmé, že u Bátoryho je silnejšia klasika a u Bajčičáka zase voľná technika. "Spoliehame sa najmä na ich výkonnosť v štafetách dvojíc, v nich by mohli preraziť," dodal Hudač. "Spolu s Martinom sme na dobrej ceste, robíme všetko pre to, aby sme sa do šampionátu dostali na vrchol výkonnosti. Popri tom by sme však chceli nachytať ešte čo najviac bodov vo Svetovom pohári," doplnil svojho trénera Bátory.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 03:12