StoryEditor

Šláger jari nemal víťaza

18.03.2007, 23:00
Vedúci tím najvyššej futbalovej súťaže, Žilinu, prišlo na zápas tretieho jarného kola na štadióne Artmedie podporiť asi 150 najvernejších fanúšikov. Za sprievodu húkajúcich sirén ich na petržalský štadión doviedli dve policajné autá.

Vedúci tím najvyššej futbalovej súťaže, Žilinu, prišlo na zápas tretieho jarného kola na štadióne Artmedie podporiť asi 150 najvernejších fanúšikov. Za sprievodu húkajúcich sirén ich na petržalský štadión doviedli dve policajné autá. "Žilina, Žilina, Žilina," ozývalo sa zvnútra autobusov. "Žilina je najlepšie, Žilina vyhrá," svorne tipovali hosťujúci fanúšikovia výsledok súboja. Odchádzali asi sklamaní, keď v zápase Artmedia remizovala s vedúcou Žilinou 1:1. Rozdiel v tabuľke zostáva medzi oboma tímami naďalej trojbodový.

Plechovkou do policajta
Ihneď po príchode autobusov so žilinskými fanúšikmi museli policajti urobiť poriadok. Z okienka totiž jeden Žilinčan trafil policajta do krku. Ten neváhal a vstúpil do vozidla s rozvášnenými fanúšikmi a dal im najavo, kto bude na štadióne pánom. Priaznivci vedúceho tímu súťaže boli odvedení do vyhradeného sektora, kde boli neustále pod kontrolou posilnených bezpečnostných zložiek.
Žilinčania povzbudzovali svoje mužstvo mohutnými pokrikmi. No neostali iba pri športových zbraniach, nakoľko z ich sektora vyletel plastový pohár s pivom a takmer trafil hlavného rozhodcu. Ten odišiel k usporiadateľom a dal im najavo, že takéto správanie počas zápasu tolerovať nebude. V prvopolčasovej prestávke však došlo ešte k jednému konfliktu hosťujúcich "fans". Asi 30 priaznivcov bratislavského Slovana, idúcich okolo sektora hostí, neostalo bez povšimnutia. Náznak konfliktu však zastavili pripravení policajti a plot, preto sa neudiali žiadne násilnosti. Fanúšikovská výmena názorov ostala iba pri hanlivých pokrikoch, ktoré si oba tábory svorne vymenili.

Suverénne maďarské trio
Pikantériou súboja bola rozhodcovská trojica, ktorá viedla tento veľmi dôležitý súboj. Na základe požiadavky žilinského futbalového klubu bola nominovaná na toto stretnutie trojica arbitrov z Maďarska. Hlavný, Viktor Kassai, je najlepším rozhodcom u našich južných susedov a stretnutie bez problémov zvládol. Jeho pískanie sa však nepáčilo niekoľkým domácim priaznivcom, ktorí mu rôznymi vulgarizmami znepríjemnili návštevu našej krajiny a najmä jeho asistentom. Našlo sa aj zopár jazykovo zdatných, ktorí im všetky svoje výhrady na ich pískanie vysvetlili v maďarskom jazyku. Ťažké srdce na ich výkon mal aj tréner domáceho tímu Štefan Horný, ktorému sa nepozdávalo najmä vylúčenie hráča Artmedie Jána Buryána v 78. minúte stretnutia, po dvoch žltých kartách. "Prvú kartu dostal za rečnenie. Buryán však nevie rozprávať po maďarsky, ťažko mu mohol niečo povedať," ironicky poznamenal Horný.

Pod dozorom Kociana
Na zápas nastúpila aj trojica hráčov nominovaných na kvalifikačné zápasy na Cypre a v Írsku. Na výkon Žilinčanov - Zdena Štrbu, Stanislava Šestáka a domáceho Jána Kozáka - sa bol pozrieť aj tréner reprezentačného tímu Ján Kocian. Výborným výkonom sa prezentoval najmä záložník hostí Štrba. "Veľmi som chcel, aby sme v dnešnom súboji neprehrali, čo sa nám napokon aj podarilo," povedal Štrba.
Úvod zápasu patril Artmedii, ktorá si vytvorila viac streleckých príležitostí. Po chybe žilinskej obrany sa o vedúci gól stretnutia postaral Juraj Halenár, ktorý v 17. minúte zápasu nechytateľnou strelou prekonal Dušana Kuciaka v bráne hostí. Útočník Artmedie Tomáš Oravec mal dve čisté možnosti na zvýšenie vedenia, no nevyužil ich.

Prestávka pomohla Žiline
V druhom polčase vybehla Žilina na súpera ako vymenená, dostávala domácu obranu pod veľký tlak. Vyrovnania sa dočkala v 74. minúte, keď útočník Adam Nemec prenikol na hranici ofsajdového postavenie za obranu domácich a povedľa dobre chytajúceho brankára Ľuboša Kamenára upravil na 1:1. Vylúčenie Buryána pomohlo Žiline na vytvorenie si zdrvujúceho tlaku, ktorému však Artmedia nakoniec odolala. "V závere sme sa snažili strhnúť víťazstvo na našu stranu, no nepodarilo sa nám to," povedal tréner Žiliny Pavel Vrba.
V tabuľke najvyššej futbalovej súťaže tak aj po tomto šlágri ostáva stav na prvých dvoch miestach nezmenený, vedúca Žilina si drží trojbodový náskok pred Artmediou. "Tri body nie je nedostihnuteľný náskok a myslím si, že máme stále šancu na majstrovský titul," uviedol obranca domáceho tímu Daniel Tchuř.

Výsledky 3. kola o titul:
Senec - Ružomberok 0:4 (0:2)
B. Bystrica - Nitra 1:0 (1:0)
Košice - Slovan 0:0 (0:0)
Artmedia - Žilina 1:1 (1:0)

Výsledky 3. kola o záchranu:
Inter - Trenčín 3:1 (1:0)
R. Sobota - Zl. Moravce 0:3 (0:3)
Dubnica - Šaľa 1:0 (1:0)
Trnava - Močenok 0:0

TABUĽKA O TITUL:
1. Žilina 17 12 3 2 40:10 39
2. Artmedia 17 11 3 3 33:18 36
3. Ružomberok 17 6 5 6 17:16 23
4. Nitra 17 6 2 9 11:16 20
5. Banská Bystrica 17 5 5 7 14:21 20
6. Košice 17 6 2 9 17:25 20
7. Slovan 17 5 4 8 16:23 19
8. Senec 17 3 4 10 14:33 13

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:27