StoryEditor

Mám vyššie ambície

28.01.2007, 23:00

BRATISLAVA -- Bol najlepším strelcom Norimbergu v jarnej časti minulého ročníka. So šestnástimi gólmi nahradil ďalšieho slovenského kanoniera v klube, Mareka Mintála, ktorý dlhodobo pauzoval pre zranenie chodidla. Na jeseň sa však v prípravnom zápase proti Malte (3:0) zranil. Na jeseň sa mu už tak strelecky nedarilo, keď strelil len dva góly. "Nebude jednoduché zopakovať minuloročnú jar. V prvom rade chcem byť zdravý a verím, že potom prídu aj nejaké góly." Róbert Vittek v rozhovore pre HN:

S akým cieľom vstúpil Norimberg do jarnej časti Bundesligy?
-- Chceli by sme si minimálne udržať siedme miesto, ktoré sme dosiahli na jeseň. Určite máme zálusk aj na európske poháre, ale uvidíme, ako sa nám bude dariť. Vedenie klubu nám neurčilo žiadny konkrétny cieľ. Chceme hrať pekný futbal, ktorý sa bude fanúšikom páčiť.

V jarnej časti minulej sezóny ste dosiahli 16 gólov, na jeseň ste pauzovali pre zranenie a strelili iba dva. Môžte zopakovať úspešnú jar?
-- Nebude jednoduché zopakovať minuloročnú jar. Súperi nás poznajú, vedia, akým systémom hráme, takže si určite budú dávať na nás pozor. V prvom rade chcem byť zdravý a verím, že potom prídu aj nejaké góly.

V lete sa objavili špekulácie o vašom odchode z Nemecka. S klubom ste však podpísali novú zmluvu.
-- V novembri som predĺžil zmluvu do roku 2010. Bolo by odo mňa nekorektné, keby som si postavil hlavu a chcel teraz prestúpiť niekde inde.

Vyhovuje vám Norimberg, keďže ste sa upísali na ďalšie štyri roky?
-- Momentálne som tu spokojný, dodržím v Norimbergu zmluvu, ale mám aj vyššie ambície. Chcem sa dostať do poprednejšieho klubu, či už v Nemecku alebo inde.

Aký je pohľad nemeckých odborníkov a médií na našich futbalistov v Bundeslige?
-- Vedia o nás, Slováci tu v Nemecku už niečo dokázali. Ale v Bundeslige pôsobí veľa cudzincov. Niektorí nás berú vážne, iní menej. Myslím si, že z týchto šiestich, ktorí tu hrávame, nesklamal ani jeden.

V Bundeslige pôsobí až šesť Slovákov. Čím to je, že o našich hráčov sa zaujímajú nemeckí tréneri?
-- Ešte pred nami dostali šancu niektorí hráči, či už reprezentačný tréner Ján Kocian alebo Ľubomír Moravčík, ktorí tu spravili dobré meno. Možno je to aj zhoda náhod, že sme v Bundeslige až šiesti. Tréneri určite poznajú slovenský futbal, vedia, že sme lacní, a preto nás chcú vyskúšať.

Má Bundesliga väčší kredit po majstrovstvách sveta v Nemecku?
-- Po šampionáte je určite väčší záujem o futbal v Nemecku. Sú tu najkrajšie a najmodernejšie štadióny, možno aj lepšie ako v Anglicku. I keď kvalita súťaže nie je až taká vysoká ako na Britských ostrovoch alebo v Španielsku.

Spolu s Marekom Mintálom patríte medzi najväčšie opory mužstva. Ako vás vnímajú vaši spoluhráči?
-- V Norimbergu sa to oproti minulosti zlepšilo. Za posledné roky, čo tu pôsobíme, sme si vytvorili dobrú partiu. Čo sa týka mňa a Mareka, myslím si, že nás hráči plne rešpektujú a vedia o našich kvalitách.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 17:58