StoryEditor

Francúz sa obáva o dušu Anglicka

02.10.2006, 00:00
Autor:
AFPAFPSITASITA

LONDÝN -- Francúzsky tréner Arsene Wenger má strach, že britské kluby by prechodom do rúk neanglických majiteľov mohli prísť o svoju dušu. Kormidelník londýnskeho Arsenalu v utorok zostavil na zápas 2. kola skupinovej fázy Ligy majstrov proti FC Porto jedenástku bez jediného anglického futbalistu, závažnejším dôvodom na obavy je však podľa neho vstup zahraničných investorov do zákulisia klubov Premier League.
Všade samí cudzinci
"Tento trend ma znepokojuje. Na jednej strane by mali kluby samy rozhodovať o svojom osude. Ale ak zrazu 20 anglických klubov kúpi dvadsiatka zahraničných investorov, bude už neskoro biť na poplach," povedal pre klubový časopis Arsenalu Wenger, ktorý podľa pri výbere hráčov iba využíva benevolentnosť pravidiel. "Tréneri sú cudzinci, hráči sú cudzinci. Chýbajú medze. Anglicko nad tým nemá žiadnu kontrolu. Myslím si, že dušou futbalu v jeho kolíske sú práve majitelia klubov. Napríklad v Arsenale mám nefalšovaný pocit, že som v anglickom klube," dodal Wenger na margo vstupu ďalšieho zahraničného kapitálu do ostrovných tímov.
Doláre a ruble
Od amerických dolárov sú závislí v Manchestri United (majiteľ Malcolm Glazer) a najnovšie aj v Aston Ville (Randy Lerner), od ruských rubľov v Chelsea (Roman Abramovič) a čiastočne aj v Portsmouthe (Francúz s ruskými koreňmi Alexandre Gaydamak). Strata anglickej identity hrozí aj West Hamu, o ktorý majú záujem iránsky finančník Kia Joorabchian a izraelský miliardár Eli Papouchado. SITA, AFP

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 03:26