StoryEditor

Nórsky kráľ vládne s puškou

04.02.2007, 23:00
Hodinu na lyžiach, tridsať výstrelov, z toho len tri chybné. Aj tak sa dá opísať cesta nórskeho biatlonistu Oleho Einara Björndalena za dvoma zlatými medailami na majstrovstvách sveta v talianskej Anterselve.

Hodinu na lyžiach, tridsať výstrelov, z toho len tri chybné. Aj tak sa dá opísať cesta nórskeho biatlonistu Oleho Einara Björndalena za dvoma zlatými medailami na majstrovstvách sveta v talianskej Anterselve. 33-ročný severský fenomén získal už deviaty titul majstra sveta.

Stroj na víťazstvá
Piaty muž v ankete o najlepšieho európskeho športovca dominoval najprv v sobotných rýchlostných pretekoch na 10 kilometrov (jeden chybný výstrel). Obhájil tak titul z posledného šampionátu v rakúskom Hochfilzene. Vo svojom desiatom štarte sezóny si pripísal už ôsmy triumf, celkovo má na svojom konte 72 víťazstiev vo Svetovom pohári (výsledky z MS sa počítajú aj do Svetového pohára). Björndalen má na svojom konte 488 bodov a je v čele celkového hodnotenia. Kráľ biatlonovej stopy potom v nedeľu v stíhacích pretekoch na 12,5 kilometra podľa očakávania získal ďalšiu zlatú medailu aj napriek dvom trestným kolám.
"V šprinte musíte po dobehnutí do cieľa čakať na ostatných súperov a takmer až do konca nemáte istotu. V stíhačke to je však naopak. Triumf som si preto oveľa viac vychutnal," povedal nórsky biatlonista.

Muž na dvoch frontoch
Björndalen - svetový unikát. Nórsky lyžiar okrem úspechov v biatlone zbiera aj úspechy v behu na lyžiach. Málo vídaný fakt. Teraz zbiera tituly na MS v biatlone a za dva týždne sa predstaví na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní v nórskom Sappore. Kvôli príprave na biatlonový šampionát vynechal preteky v slovinskej Pokljuke a pre účasť na bežeckom šampionáte sa nepredstaví ani v Lahti.
"Napriek tomu, že mi chýbajú s niečím podobným skúsenosti, myslím si, že je možné byť úspešný na dvoch šampionátoch v krátkom čase. Priestor na regeneráciu a tréning je podľa mňa dostatočný," zhodnotil Björndalen.

Björndalenove úspechy
Majstrovstvá sveta
- deväť zlatých, šesť strieborných, osem bronzových medailí

Olympijské hry
- päť zlatých, tri strieborné, jedna bronzová medaila

Svetový pohár
- štvornásobný víťaz celkového poradia (1998, 2003, 2005, 2006)

Fiasko na slovenský účet PLOCHA
Nie nadarmo išli slovenskí biatlonisti do Anterselvy s malými ambíciami. Už v úvodný deň sa totiž dočkali sklamania. V pretekoch na 10 kilometrov naši totálne prepadli. Najlepší z kvarteta v 104-člennom štartovom poli bol Marek Matiaško na 71. mieste. To znamená, že v nedeľných stíhacích pretekoch, do ktorých sa kvalifikovalo 60 najrýchlejších zo sobotného šprintu, sa nepredstaví ani jeden slovenský reprezentant. Medzi ženami bola v sobotu najlepšia Martina Halinárová, ktorá obsadila 46. miesto. Do stíhacích pretekov sa ešte kvalifikovala aj Soňa Mihoková, ktorej v 84-člennej výsledkovej listine patrila 53. pozícia. Janka Gereková a Ľubomíra Kalinová skončili až za postupovou šesťdesiatkou. V nedeľňajších pretekoch potom skončila Halinárova na 27. mieste a Mihoková obsadila 51. priečku.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 04:01