StoryEditor

Marek Matiaško jeden výstrel od medaily

12.02.2006, 23:00
Nečakaným úspechom slovenských reprezentantov sa skončili úvodné preteky ZOH v Turíne. V biatlonovom areáli v Cesane San Sicariu obsadil vo vytrvalostných pretekoch mužov na 20 km Marek Matiaško piate miesto.

Nečakaným úspechom slovenských reprezentantov sa skončili úvodné preteky ZOH v Turíne. V biatlonovom areáli v Cesane San Sicariu obsadil vo vytrvalostných pretekoch mužov na 20 km Marek Matiaško piate miesto. Od víťazného Nemca Michaela Greisa ho delilo 1:25,6 min, od medaily 16,7 s. Člen AŠC Dukla Banská Bystrica za toto umiestnenie zinkasuje od SOV prémiu 150-tisíc Sk. Dvadsaťosemročný rodák z Bojníc absolvoval trať s jediným chybným výstrelom, keď mu ušla prvá rana na poslednej streleckej položke v stoji. Trestná minúta, ktorá mu za to pribudla k bežeckému času, ho odsunula z medailových pozícií. Víťazom sa stal Nemec Michael Greis, druhý skončil štvornásobný olympijský víťaz zo Salt Lake City Nór Ole Einar Björndalen a bronz si vybojoval jeho krajan Halvard Hanevold.
Matiaško vyrovnal piatym miestom najlepší výsledok z predchádzajúcej zimnej olympiády v Salt Lake City, keď rovnako na piatej priečke skončila ženská biatlonová štafeta. Zároveň je to historicky najlepší výsledok slovenského muža na ZOH v ére samostatného Slovenska. "O medailu som prišiel chybným 16. výstrelom. Bol to však veľmi zlý výstrel. Náboj letel dobré tri centimetre mimo. Centimeter-dva -- to sa ešte dá, ale toto bolo zlé. Našťastie ďalšie už som zvládol. Na tréningoch som sa trápil na streľbe v stoji, v ležke som si veril, aj na tréningoch som býval stopercentný," vravel v cieli Marek Matiaško, ktorého najlepším životným výsledkom doteraz bolo siedme miesto v tej istej disciplíne na MS 2000 v Osle. "Keby mi niekto pred pretekmi povedal, že skončím piaty, neveril by som mu, ani keby mi za to platil. Prišlo to ako blesk z modrého neba. Prekvapil som sám seba bežeckým výkonom. Lyže som mal perfektne pripravené, musím sa poďakovať našim servismenom. Mal som šťastie aj v tom, že na poslednom okruhu som chytil Čecha Víteka a Taliana Pallhubera. Oni boli minimálne o kolo pozadu a mali teda viac síl ako ja. Vytiahol som sa s nimi a dokonca v závere, keď ich ešte čakala streľba a ja už som išiel do cieľa, som to mohol napáliť naplno. Vyšlo mi to. Som maximálne spokojný, šťastný, ale najmä prekvapený," pokračoval slovenský biatlonista. "Už v utorok máme šprint. Keby som strieľal tak ako dnes, bolo by to super," zhodnotil na záver Matiaško.
Obrovské napätie prežíval počas pretekov aj realizačný tím slovenského biatlonového družstva. "Prežíval som to mimoriadne intenzívne, lebo od začiatku sa Marek pohyboval na medailových priečkach a to sa veru nestáva často. Čakal som na poslednú streľbu, ako to dopadne, lebo práve na nej sa často rozhodujú preteky. Teším sa z tohto výsledku, dosiahli sme niečo, čo asi nikto nečakal. Určite tá jedna rana mimo bude mrzieť, ale tešme sa z toho, čo je. Dúfam, že tento výsledok podporí celý tím, lebo sa ukázalo, že máme na to, aby sme rovnocenne súperili s najlepšími," vyjadril nádej tréner mužskej reprezentácie Milan Gašperčík. "Fantastický úvod. Pre mňa to bol taký pocit ako v Nagane, keď sme siahali na medailu v štafete. Teraz nás už nebude zväzovať kŕč, môžeme ísť do ďalších pretekov uvoľnení, so sebavedomím, že máme na tých najlepších z bežeckej aj streleckej stránky," doplnil prezident Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra. Druhým najlepším Slovákom v 88-člennom štartovom poli bol Pavol Hurajt, ktorý skončil na 29. mieste.
VÝSLEDKY
Biatlon -- vytrvalostné preteky na 20 km, muži:
1. Greis (Nem.) 54:23,0 min (1 tr. min.), 2. O. E. Björndalen (Nór) +16, 3 (2), 3. Hanevold (Nór.) +1:08,9 (2), 4. Čepikov (Rus.) +1:09,7 (1), 5. Mar. MATIAŠKO +1:25,6 (1),... 29. HURAJT +4:26,6 (3), 38. Mir. MATIAŠKO +5:20,8 (3), 56. ŠIMOČKO (všetci SR) +7:14,8 (4).

Bodované umiestnenia Slovákov na ZOH
4. miesto
Mihoková biatlon šprint Nagano 1998
4. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Nagano 1998
5. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Salt Lake City 2002
5. miesto Mar. Matiaško biatlon vytrvalostné preteky Turín 2006
6. miesto Jašicová biatlon vytrvalostné preteky Lillehammer 1994
6. miesto reprezentácia SR hokej Lillehammer 1994

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:27