StoryEditor

Na veľké zápasy si ešte musí počkať

17.05.2005, 00:00

Po Antonovi Dankovi, Vladimírovi Mihálikovi a Petrovi Jonákovi sa vám ušla česť viesť zápasy majstrovstiev sveta ako hlavnému rozhodcovi. V čom je najväčší rozdiel medzi rozhodovaním extraligy a svetového šampionátu?
-- Hráči, ktorí prichádzajú na majstrovstvá sveta, sú nielen herne na úrovni, ale aj z hľadiska vystupovania voči rozhodcom. Spravidla sa arbitri nestávali terčom ostrejších slovných výpadov. Naše rozhodnutia všetci ponímali s rešpektom.
Menších trestov však bolo pomerne dosť...
-- Väčšinou plynuli zo zápalu hry. Pri trestaní hráčov sme sa zamerali najmä na nebezpečné fauly v blízkosti mantinelu, ktoré ohrozujú zdravie hokejistov. Celkovo ich však nebolo veľmi veľa. Bol to odraz väčšej disciplíny jednotlivcov, ktorí si uvedomovali, že s vylúčením oslabujú ambície svojho tímu.
Odpískali ste päť zápasov v základnej a nadstavbovej skupine, rátali ste s takým počtom?
-- Rozhodca nikdy nemôže vedieť, ako často ho nasadia. Predpokladal som, že by to mohlo vyjsť na pár zápasov, ale nerobil som si ilúzie, že sa dostanem až do poslednej várky stretnutí, v ktorých išlo o účasť medzi najlepšími. V úlohe nováčika medzi hlavnými si musím na takéto zápasy ešte počkať. Ale i tak som spokojný s vykonanou prácou a s hodnotením supervízorov.
Na šampionáte sa častejšie ako v minulosti využívali videozáznamy. Mali ste aj vy takúto skúsenosť?
-- Aj ja som raz riešil uznanie gólu týmto spôsobom. Ukázalo sa, že som sa rozhodol správne, no istota je istota. Určite je lepšie, ak sa rozhodca môže presvedčiť, či rozhodol správne, ak nebola celkom prehľadná situácia.
Podujatie sprevádzali organizačné zmätky, dotkli sa i rozhodcov?
-- Väčšinu času som strávil v Innsbrucku a na jeden zápas som bol delegovaný do Viedne. Mňa sa nedotkli žiadne problémy od organizátorov.
Predtým ste boli na MS a ZOH ako čiarový, teraz prvý raz ako hlavný. V čom je najväčší rozdiel?
-- V zodpovednosti. Predsa len hlavný viac nesie kožu na trh za verdikty, ktoré odpíska. No človek si to nesmie pripúšťať, je to súčasť jeho práce, hoci je pravda, že zo začiatku som bol trošku i nervózny, ale po krátkom čase napätie upadlo.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 15:29